Præstens 20 råd til år 2020

27. december 2019, 12.28

NYTÅRSTANKER I advent og juletiden - i tiden op mod det nye år - overvejer vi ofte vores liv. Er der ting, der skal laves om på i det nye år? Jeg har samlet 20 råd, som jeg tror, at vi mennesker har godt af at øve os på. Måske kan et eller to af rådene inspirere dig til nye vaner i år 2020?

1. Bryd ud af din boble. Lyt og samtal nysgerrigt med dem, du ikke er enig med, og mød dem uden fordomme. Sig ikke bare, hvad du er for eller imod, men brug argumenter.

2. Kæmp mod bekvemmeligheden, og øv dig i gode dyder som mådehold, trofasthed, ikke-voldelig modstand, gavmildhed, nøjsomhed og barmhjertighed. Bekvemmelighed er et narkotikum. Opgiv ikke at gøre det, der er sandt, godt, skønt og ret, blot fordi noget andet er mere bekvemt. Ofte tager vi del i uretfærdighed, fordi det er mere bekvemt end at tænke efter og gøre modstand.

3. Tjen din næste gennem dit arbejde. Arbejdet er ikke alene til for, at du kan klare dagen og vejen. Arbejdet bliver meningsfuldt, hvis du gør det med det sindelag, at du arbejder for at tjene din næste.

4. Se ikke livet som en konkurrence, og sammenlign dig ikke med andre. Se dig selv som gartneren i en køkkenhave, hvor det gælder om at få andre til at gro og blomstre. Køkkenhaven skal ikke begrænses til din familie eller nation, men gælder hele verden, ethvert menneske og dyr.

5. Læs bøger, gerne en time om dagen. Danskere ser i gennemsnit to en halv timers TV, så du har tid til det. Læs gerne stor, klassisk litteratur, der lærer dig at reflektere og føle empati. Læs også biografier, især om mennesker, der har gjort verden til et bedre sted. Begynd med evangelierne.

6. Lær et håndværk. Strik, snit, sylt, bag, drej træ eller få noget til at gro. Mennesket er et kreativt væsen, og det skal udfoldes.

7. Gå forrest i klima- og miljøkampen. Det skaber fællesskab og udblik, især for de fattige og udsatte i verden. Lad ikke børnene gøre arbejdet. Jo ældre, du er, jo længere fremme skal du gå. Krisen er - modsat tidligere naturkriser - menneskeskabt og er et resultat af vores vaner og forbrug. Brug derfor din frihed på at begrænse dig selv. Så drop kødet i hverdagen og nyd det med måde i weekenden. Brug kun flyprivilegiet hvert tredje år. Cykl, når du kan. Køb økologisk og Fairtrade. Og lyt ellers til klimaeksperters mange, gode klimaråd.

8. Drop reklamerne. Både på papir og på TV. Afmeld reklamer, og se TV ved streaming, så undgås reklamer, der blot skaber unødvendige behov og overforbrug.

9. Bed for dem, du har det svært med. Har du ikke øvet dig gennem bøn, er det svært at elske dine fjender, når du møder dem. Gengæld ikke ondt med ondt, men gengæld ondt med godt.

10. Lær at spille et instrument. Det er aldrig for sent at begynde. Musik er godt for sjæl og ånd.

11. Tag ansvar i det nære. Først i din familie og blandt dine venner og naboer, bliv siden spejderleder, fodboldtræner eller frivillig i genbrugsbutikken eller kirken.

12. Gå i kirke, især hvis du er kristen. Er du åben, nysgerrig og opmærksom, vil du ikke gå uforandret derfra. Gudstjenesten er en øvelse i at se på verden med Guds øjne.

13. Sluk din mobiltelefon mellem kl. 21 og 8. Brug et almindeligt vækkeur, og hold telefonen ude af soveværelset.

14. Kom ud i naturen og bevæg dig. Naturen er en Guds gave, der giver dig en fornemmelse af samhørighed med alt andet skabt og skaber glæde i et nedtrykt sind.

15. Køb færre produkter, og køb dem, hvor du ved, at arbejderne og miljøet har gode kår. Genbrug er bedst.

16. Før dagbog. Ikke så meget over, hvad du har lavet, men mere de tanker og refleksioner, du har gjort dig i løbet af dagen. At skrive leder til eftertænksomhed og hjælper mod tankemylder.

17. Skru ned for sociale medier. Log dig af sociale medier i et par uger om måneden. De skaber blot en tilsyneladende følelse af at være en del af et fællesskab, og den dybe samtale, der er brug for, opstår sjældent.

18. Se livet som en øvelse, du aldrig kommer til at mestre. Vær ikke for stolt til at bede om hjælp, når livet er svært. Under overfladen er vi alle blot brudte mennesker, der ønsker at blive hørt, accepteret og elsket. At øve sig er at leve i nåden.

19. Brug hver dag nogle minutter på at finde ro gennem stille bøn og meditation. Ikke for siden at være mere effektiv, men for at få det rette perspektiv på livet: at livet er helligt. Når samfundet siger dig, at du skal præstere mere, så lyt til de overstående råd, der i grunden handler om at præstere mindre.

20. Og til sidst: Vær taknemmelig og sig tak. Både til mennesker og Gud. Taknemmelighed er glædens moder.

Læs også
Søfronten: Lad os gribe muligheden - nu