Søvej lukkes: Test skal vise, hvad konsekvenserne er for byrum og trafik

Der er langsigtede planer om at flytte Søvej. Men allerede til august bliver vejen lukket i en periode for at give plads til andre aktiviteter

Udgivet:09. juni 2023, 08.12

Læsetid:2 minutter

I to uger lukkes Søvej for biltrafik. Det skal være med til at undersøge trafik- og adfærd i området eftersom der generelt er planer om permanent at flytte Søvej om bag rådhuset. Foto: Peter Erfurt

4 måneder siden

SILKEBORG Fra den 12. til 26. august lukkes Søvej foran rådhuset i Silkeborg, og området skal i stedet for bruges til en række aktiviteter inden for outdoor og leg.

Det oplyser Silkeborg Kommune, der samtidig ønsker at teste, hvad der sker med trafikken og byrummet, når den travle Søvej spærres af for biltrafik.

Der er nemlig langsigtede planer om permanent at flytte Søvej væk fra vandsiden og om bag ved rådhuset.

Det skal ske som et led i den fremtidige omdannelse af Søfronts-området, der skal give plads til en bypark ned mod vandet.

Silkeborgenserne fik allerede en forsmag på effekten af en lukket Søvej sidste år, da der var et EM i kano og kajak midt i byen.

- Allerede under sommerens events i 2022, herunder EM i Kano- og Kajak, fik vi et glimt af, hvilket potentiale Søfronten har som rekreativt byrum. Jeg glæder mig til at se og opleve, hvordan borgerne og besøgende vil indtage og bruge byrummet, nu hvor vi lukker Søvej over en længere sammenhængende periode, siger programleder for Søfronten, Dorthe Fogh Monrad.

Observere og dialog

Formålet med byrumsforsøget er at vise potentialerne i en ny Søfront og undersøge, hvilket byliv og hvilken adfærd der kan opstå, når fodgængerne indtager gaden.

Derudover vil kommunen observere, hvordan de midlertidige trafikændringer påvirker øvrige veje og trafikflowet i midtbyen.

I løbet af forsøgsperioden vil Silkeborg Kommune gå i dialog med beboere, erhvervslivet og besøgende i området for at høre, hvordan de oplever forsøget, og hvilken Søfront de drømmer om.

- Formålet med forsøget er jo netop, at vi skal høste en masse erfaringer og blive klogere på, hvad området skal kunne i fremtiden, og hvordan vi får skabt en Søfront for alle. Derfor håber jeg, at rigtig mange har lyst til at bruge byrummet og give feedback på, hvad der fungerer godt og mindre godt, samt hvilken Søfront de drømmer om, siger programlederen.

Nogle af aktiviteterne er blandt andet hockey, basketball, minigolf og outdoor-fitness. Der vil også være mulighed for at møde Silkeborg Street Food Festival, Nordiske Mesterskaber i Kajak Sprint, Automania, Skoda Børnetour, Ombold stævne og Silkeborg Gadeteaterfestival lægger vejen forbi

- Det er naturligvis også en mulighed bare at tage en slapper og nyde stemningen, tilføjer Dorthe Monrad.