Fagfolk fra hele Norden valfarter til Hammel

Neurocentret har stor succes med skræddersyede kurser til fagfolk indenfor neurorehabilitering

9. august 2019, 16.17

Fagfolk fra Danmark og resten af Norden kommer i stigende grad til Hammel Neurocenter for at deltage i højt specialiserede kurser. oto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

HAMMEL Hammel Neurocenter er et af de to hospitaler i Danmark, der genoptræner patienter med en erhvervet hjerneskade på højt specialiseret niveau. Det betyder, at den viden og erfaring, som neurocentret har fået igennem årene, er blevet en eftertragtet vare.

Fagfolk fra hele Danmark og Norden, der arbejder med rehabilitering, efterspørger i stigende grad kurser på neurocentret, fortæller siger Elisabeth Staun, der er leder af Uddannelsescentret på Hammel Neurocenter.

Nogle kurser er faste og bliver afholdt med jævne mellemrum, mens andre er lavet præcis til det sted, der bestiller kurset. Det kan for eksempel være andre hospitaler, kommuner, institutioner, specialskoler og privat praksis.

Kursister begejstrede

- Vi har fået stor inspiration efter at have været på vores skræddersyede kursus på Hammel Neurocenter. Kurset har sat skub i en masse initiativer, og vi har nu fået et nyt tilbud til vores intensive patienter. Det er helt fantastisk, siger Martin Anker Hansen, intensiv-sygeplejerske fra Nordsjællands Hospital.

Intensiv-afdelingen på Nordsjællands Hospital har længe ønsket at arbejde med dysfagi - synkevanskeligheder - hos deres intensive patienter. Et meget specialiseret emne, som Hammel Neurocenter arbejder med på højt specialiseret niveau. Et tværfagligt team af ansatte fra Intensiv på Nordsjællands Hospital bestilte derfor et skræddersyet kursusforløb på neurocentret bestående af både teori og praktisk træning.

- Ramte rigtig godt

- Kurset ramte rigtig godt det, som vi ønskede. Vi har armene helt oppe over hovedet og er alle begejstrerede for den nye viden, vi fik. Kurset har medført, at vi har sat gang i en masse ting. Det syder og bobler af aktivitet i vores projekt omkring synkevanskeligheder, siger Martin Anker Hansen.

Ny behandling

På kurset på Hammel Neurocenter fik kursisterne fra Nordsjælland blandt andet inspiration til arbejdet med synkevanskeligheder, lærte flere konkrete terapeutiske håndgreb til at genvinde synkefunktionen og fik praktisk træning.

- Resultatet er fantastisk. Vi rykker virkelig noget nu, og vi har fået et tilbud til vores intensive patienter, der har synkevanskeligheder. Det havde vi ikke før. Samtidig har det givet os fælles viden, ejerskab og engagement til at udvikle vores tilbud til patienterne, siger Martin Anker Hansen.

Begejstringen for kurset har betydet, at Nordsjællands Hospital sender endnu et hold ansatte afsted på samme skræddersyede kursus til efteråret.

- Det er spændende at få besøg af et hold sundhedsprofessionelle fra det intensive område. Vi har det til fælles, at vi behandler virkelig syge mennesker. Men samtidig kan vi få inspiration fra hinanden, siger ledende ergoterapeut på Hammel Neurocenter, Mette Skjærbæk Svane, der er leder på et af de afsnit, som kollegerne fra Nordsjælland besøgte som en del af deres kursusforløb.

Stigende efterspørgsel

Hammel Neurocenter afholdt i 2018 21 skræddersyede kurser og 42 åbne kurser og seminarer af 1-16 dages varighed. Tallene er opadgående i år.

- Det er vigtigt, at vores viden inden for neurorehabilitering når ud til medarbejdere og specialister i regioner og kommuner, der på forskellig vis arbejder med neurorehabilitering af hjerneskadede, siger Elisabeth Staun.