Byudvikling: Er der visioner for liv og trivsel i Silkeborg?

13. november 2019, 11.41

BYUDVIKLINGEN Ved uddeling af arkitektpriser i Silkeborg den 7 oktober gik flere af priserne til bygninger, der giver mulighed for børns og unges udfoldelse.

Det er jo glædeligt, at der tænkes i udfoldelsesmuligheder for børn, da der forventeligt kommer flere til, med alt det eksplosive nybyggeri i Silkeborg.

Men for mange familier går der måske nogle år med småbørn, før disse kan kaste sig ud i de store skove og selv gøre brug af de grønne outdoor-tilbud i Silkeborg. De grønne tilbud centralt og nært i byen er jo desværre tydeligt på retur, da man fylder eller påtænker at fylde flere grønne områder med betonbyggeri - f.eks. Søhaven og de store grønne områder brugt til volley ved Friluftsbadet Nordvest.

Så er det, man undrer sig over karakteren af byggeeksplosionen her i byen.

Hvor er legepladserne, sandkasserne, bærbuskene og bålpladserne? Hvor er der mødesteder, der kan facilitere mulige fællesskaber - muligheder for leg, nærhed og samhørighed for børn og voksne i et område? Det, som man netop har skabt i storbyer, ved at nedrive baghuse i det gamle tætte lejlighedsbyggeri, for at give plads til grønne områder.

Nu bygges i højden med masser af lejligheder inde midt i Silkeborg med masser af P- pladser dertil - men ingen nære legepladser, hvor man kan mødes.

Blot ved at opkalde områder efter elskede børnebøger, (Pippi Langstrømpe kvarteret ) skabes ikke fællesskab, trivsel, samvær og legemuligheder. Heller ikke ved alt det nye byggeri ved f.eks. Lysmosevænget i Lysbro, har man ville ofre plads til en lille sandkasse, et fælles udendørs bord eller en mødeplads.

Plads er så tydeligt lig penge - og man vil åbenbart ikke give / betale for plads til muligheder for lokale fællesskaber.

Hvor er det fattigt og goldt, at bygge sådan for familier, der skal bo her mange år frem.

Hvad er det for en visionsløs »bygge-rus«, byrådet er grebet af?

Hvor skal livet i byen være - nede i parkeringskældrene?

Skal børn bare sidde hver for sig i lejlighederne op mod 23. etage?

Men »Børn i Bulderby« - bøgerne sælger nok forsat godt.

Virkeligheden ligner mere »Børn alene i bil- og betonby«!