Lad os investere i de unge

Udgivet:17. august 2021, 13.09

Læsetid:2 minutter

Af Kristian Stride Byrådskandidat for socialdemokratiet i Silkeborg kommune

TRIVSEL Jeg har mange gange siddet med som bisidder, når et ungt menneske har debuterede i systemet, nogle gange fordi jeg var det netværk, den unge havde, og andre gange for at sikre den rette indsats eller behandling. Det kan være enormt svært som udsat eller sårbar at komme ind i systemet, både det at erkende, at man har brug for hjælp, at få sagt det rigtige til lægen eller sagsbehandleren, og i sidste ende så tage imod hjælpen, for som ung er man i gang med projekt »livet« og så duer det ikke, at psyken ikke lige spiller på samme hold som en selv.

Det er min overbevisning, at et Headspace i Silkeborg kommune vil være en rigtig investering i de unge, og en klog investering i bedre trivsel
Kristian Stride

For 10 år siden på psykiatritopmødet i København sad jeg sammen med pårørende, psykiatribrugere, politikere og interesseorganisationer i én stor forsamling, der var lige dele lydhørhed til både de fagprofessionelle, og til dem der er professionelle i psykiatribrugernes liv, nemlig dem selv og deres pårørende.

Poul Nyrup fortalte om hans erfaringer som pårørende til et psykisk sygt barn, og sangeren Sebastian var der og sang »En ko er en ko til den dør, et skridt frem og to tilbage, til der hvor jeg var lige før - for sådan er det ofte med køer« - Sebastians sætning satte lige præcis hovedet på sømmet for de mange deltagere - der er nemlig alt for mange, der oplever, at de i mødet med systemet ikke bliver fulgt helt til dørs, men netop går et skridt frem og to tilbage.

Silkeborg er velsignet med dygtige og engagerede medarbejdere, både kommunalt og regionalt, men vi investerer for lidt i området, både i forebyggelsen og i efterbehandlingen - her ligger der nemlig rigtig mange ungdomsliv og penge at spare for kommunen i genindlæggelser, frafald i ungdomsuddannelserne, skolevægring osv.

På psykiatritopmødet dukkede Headspace op, de arbejder med forebyggelse blandt sårbare unge mellem 12 og 25 år, og jeg tror, jeg taler for alle deltagerne, når jeg siger - at her var der endelig nogen, der havde fat i den lange ende.

Headspace har i dag godt 30 lokationer i hele landet, og de giver unge nogen at tale med, gratis, uforpligtende og anonymt - her kommer man til uden ventetid, og får hjælp til de små som store problemer man måtte have i livet. Det er forebyggende, og giver den unge en mulig indgang til hjælp og et sted hvor man ikke bliver registreret.

Det er min overbevisning, at et Headspace i Silkeborg kommune vil være en rigtig investering i de unge, og en klog investering i bedre trivsel - lad os give de unge udsatte en stemme i deres eget liv, til gavn for hele Silkeborg kommune.