Tilbage som Top Gun: Altid under forandring, konstant den samme

Udgivet:19. maj 2022, 13.11

Nu vender Tom Cruise tilbage til den ikoniske rolle, der for alvor cementerede hans stjernestatus. Foto: Paramount Pictures/UIP

9 måneder siden

Én af de mest populære Tom Cruise-film nogensinde får nu endelig sin efterfølger, og med "Top Gun 2: Maverick" er der mulighed for, at den snart 60-årige amerikanske superstjerne får endnu mere af den ros, han altid har efterstræbt. Vi tegner et portræt af manden, der nu vender tilbage i rollen som piloten Peter "Maverick" Mitchell

Tom Cruise. Alene navnet sætter gang i den indre filmfremviser. Husker du ham fra gennembruddet i "Risky Business", hvor Cruise fik biografsale til at smelte, da han dansede rundt nærmest kun iført en button-down-skjorte? Eller var det nærmere populærromantikken i "Jerry Maguire", den thrillerramte erotik i "Eyes Wide Shot" eller "Mission: Impossible"-sagaen, som fangede din opmærksomhed? Eller var det den måske allermest ikoniske rolle af dem alle, nemlig rollen som pilot Peter "Maverick" Mitchell i "Top Gun" fra 1986?

Nu vender Tom Cruise tilbage til lige netop dén rolle i den længe ventede efterfølger

"Top Gun 2: Maverick", og det er måske ikke så mærkeligt, for var der noget, der sendte Cruise mod stjernerne, var det "Top Gun". Filmen indspillede millioner af dollars, og skuespilleren kunne ikke længere gå i fred på gaden. At kalde ham megastjerne var og er en underdrivelse.

Op gennem 1980’erne og 1990’erne blev Tom Cruise hyret, når der skulle tjenes penge i Hollywood. Han havde aldrig en rolle, der indbragte ham under én million dollars, og en film med ham på plakaten tjente mere end det femdobbelte af, hvad den havde kostet at producere. Sådan er det for så vidt stadig, men stjernen er alligevel falmet udadtil. Siden gennembruddet har Tom Cruise nemlig taget omveje i livet, der har gjort ham både godt og til grin. Én ting har dog været konstant: Han har med lys og projektør ledt efter det kick, den drønende ros over alt på kloden genererede i kølvandet på "Top Gun" for 36 år siden.

Så ægte som muligt

Tom Cruise er født og opvokset i byen Syracuse i delstaten New York og har selv fortalt om en barndom i fattigdom. Det var også en barndom med en konstant længsel efter en opmærksomhed, han sjældent fik. Hans far – som den i dag 59-årige Tom Cruise gennem hele sit liv har taget afstand fra – var ikke til den store hjælp. Moren havde svært ved at indse det, og derfor tog lille Tom affære. Som den ældste af en børneflok på fire begyndte han at tjene penge, som gik direkte til husholdningen. Tom Cruise blev med andre ord tidligt voksen.

- Jeg har haft betalt arbejde, siden jeg var otte år gammel. Jeg klippede græs, rev løv, tog avisruter og solgte påske- og julekort, fortalte han engang den amerikanske tv-kanal CNBC.

Det var også i de tidlige år, at han opdagede sin ordblindhed. Når de andre børn læste op i klasseværelset, dansede bogstaverne ind over hinanden. Først som 11-årig røbede Cruise for en underviser, at han ikke kunne læse det, de andre kunne. Han endte alligevel med en high school-eksamen, men tankerne var allerede indstillet på skuespil.

- Han havde en rå energi, der skulle kanaliseres ud, kunne skuespillerens tidligere dramalærer fra netop high school-tiden berette i "Tom Cruise: An Unauthorized Biography" (2008). Lige siden teenageårene har Tom Cruise altså været drevet af det spil, der er mellem mennesker. Ord er ikke ham, men det, man ser på lærredet, skal være så ægte som muligt. Det er action og følelser, som virkelig kan vække noget. I hele sin karriere har han lært sig replikker ved, at teksten er blevet læst op, og så har han gjort den til sine egen. Som regel med rå energi.

Skejer kontrolleret ud

Det var da også energiudladningen, der gjorde hans kun fjerde rolle i karrieren særlig. Dansescenen fra "Risky Business" er gang på gang blevet kåret til én af verdens bedste i filmrullerne. Cruise skejer kontrolleret ud. Det passer godt til rollen, hvor en ung mand vælger at træde ind i de voksnes rækker mere eller mindre for sig selv. Det fandenivoldske simrer under det sexede udtryk, men håret forbliver alligevel velfriseret, mens Ray-Ban-solbrillerne aldrig dugger. Nummeret er "Old Time Rock & Roll".

Top Gun: Maverick -2022 - Tom Cruise:

Energien og solbrillerne fulgte ham ind i flere roller – blandt andet "Top Gun" – men privat havde Cruise svært selv at følge med. Som så mange andre skuespilstjerner, der bliver kendte, når de lige er trådt ind i 20’erne, måtte han indse, at berømmelse er godt, men at mere berømmelse ikke nødvendigvis er endnu bedre. Der var langt fra den hårdtarbejdende, ordblinde dreng til verdensstjernen, som fik røde løbere til at ligne lava, når han betrådte dem. Som modsvar fandt den nyudklækkede voksne en syv år ældre kone og Scientology.

- Jeg har været scientolog i over 30 år. Uden religionen ville jeg ikke være, hvor jeg er i dag, sagde han i 2016 til mediet "E! Online" om sin tro, som han mødte via sin første kone, skuespiller Mimi Rogers. De to troppede stadig op til gallapremierer i ny og næ, men energien var en anden, og Tom Cruise var forandret. Iagttagere af skuespilleren har beskrevet Scientology som måden, han kunne blive ved med at genopfinde sig selv på. Tom Cruise var så markant en eksponent for trosretningen, at han kunne gøre, hvad der passede ham, så længe han talte godt om scientologerne.

Store roller, ny kurs

På den måde kunne Tom Cruise altså forme sin tro mere, end den formede ham. Efter skilsmissen fra Mimi Rogers i 1990 trådte skuespilleren ind i et årti, der skulle kanonisere ham som Amerikas største filmstjerne. Først og fremmest fordi han var ualmindelig god på det store lærred i den periode. Uanset om det er i dramaet "Et spørgsmål om ære", action-baskeren "Mission: Impossible" eller kunstfilmen "Magnolia", er Tom Cruise uovertruffen. Hans tre Oscar-nomineringer til dato er da også alle fra film, som trak bunkevis af publikum i biografen i 1990’erne. Det var også i den periode, han var den ene del af det mest omtalte filmpar på verdensplan. I 1990 blev han gift med Nicole Kidman.

- Hun er en person, der forstår mig. Det var, som om et helt nyt liv begyndte, sagde Tom Cruise i 2013, da magasinet Vanity Fair bad ham om at se tilbage på ægteskabet, som sluttede i 2001.

Tom Cruise

Thomas Cruise Mapother IV er født 1962 i Syracuse, USA

Faren var ingeniør, moren lærer.

Brød igennem allerede som 21-årig i amerikansk film.

Har været gift tre gange – og forladt alle sine koner, når de har været 33 år.

Hans film har indtjent mere end 10 milliarder dollars på verdensplan.

Er notorisk kendt for at ville skjule sin højde. Han måler 170 centimeter.

Det var et par, der ikke levede tilbagetrukkent. Tværtimod fik de store kontrakter i både reklamer og film og blev klædt på af de største designere inden prisuddelinger og filmpremierer. Alle vidste, hvem de var, og der var penge i opmærksomheden. Sladderpressen spekulerede ligefrem i, om parret kommenterede på deres eget forhold i "Eyes Wide Shut", hvor de spiller et smukt ægtepar med knas i gemakkerne. Det har Nicole Kidman dog siden afvist.

- Vi var lykkeligt gift under indspilningerne. Vi tog ud og kørte gokart efter de scener, I taler om ... Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal sige, sagde hun til The New York Times forrige år. Ikke desto begyndte Tom Cruises personlige stjerne-gokart at slingre efter bruddet med Kidman.

Ukontrolleret forelsket

I 2002 fyldte Tom Cruise 40 år. Og så flippede han ud. Skuespilleren, der var kendt for ikke at kommentere på sit privatliv offentligt, lod pludselig paraderne falde. Han virkede som den teenager, han aldrig havde været og spillede enten militærmand eller action-helt – eller ligefrem en parodi på begge dele i komedien "Tropic Thunder" (2008). Privat festede han igennem. Et sted i diskokuglens skær mødte han én af USA’s opstigende stjerner Katie Holmes fra serien "Dawson’s Creek". 28 år gammel giftede hun sig i 2006 med Tom Cruise, efter han året forinden havde chokeret amerikanske tv-seere i The Oprah Winfrey Show. Her rejste den normalt så kontrollerede Cruise sig fra sofasamtalen og begyndte at springe rundt i hele USA’s yndlingsprogram. Kontrollen var væk, den rå energi var blevet personlig.

- Jeg er forelsket, jublede han, mens Oprah Winfrey måbende konstaterede:

- Sådan har jeg aldrig set dig før. Du er … væk.

Eller måske nærmere forandret til den samme. Det gennemgående for Tom Cruise har altid været at tage styringen, men samtidig miste sig selv en smule. Skuespilleren har siden sin optræden i Oprahs sofa måtte stå model til hån og latterliggørelse for sine konstante genindspilninger af den stærke action-mand. "Jeg er forelsket" er blevet et meme og hashtag på de sociale medier, når film som "Knight and Day", "The Mummy" og "American Made" er blevet rakket ned af anmelderne. Efter bruddet med Holmes i 2012 er andre historier dog også begyndt at sive. Tom Cruise er nemlig ikke så "easy-going", som mange har troet. Tværtimod tager han sine roller så alvorligt, at han næsten ikke er til at være sammen med. Eller som kollegaen på "Mission: Impossible II", Thandiwe Newton, forklarede til Harper’s Bazaar i 2020:

- Jeg var så bange for Tom! Han var et meget dominerende individ. Han prøver på at være et rart menneske, men han er presset. Han tager mange ting på sig, og jeg tror, han har en følelse af, at kun han kan gøre alting bedst.

Den sidste action-helt

Siden indførslen af CGI-teknologi, som har gjort alverdens filmtricks mulige på det store lærred, har Tom Cruise nærmest insisteret på, at ægte action ikke laves i en computer. Det skabes derimod af ham. Uanset om han hænger fra et fly i "Mission: Impossible - Fallout" eller flyver jetflyet i "Top Gun 2: Maverick". Kilder tæt på skuespilleren har betonet, at han gerne vil være den amerikanske faderfigur, han aldrig selv oplevede at have. Det kan lyde som en utopi i en verden, der konstant er under forandring, og hvor mange siden offentliggørelsen af den nye "Top Gun"-film har hvæsset knivene og udråbt skuespilleren til "genindspilleren". Men noget kunne tyde på, at missionen ikke har været helt umulig. De amerikanske anmeldere er nemlig i de senere dage faldet i svime over den nye "Top Gun 2: Maverick".

Vidste du at

Tom Cruise er god for 570 millioner dollars? Det gør ham, ifølge flere medier, til den tredjerigeste skuespiller i verden.

Tegneseriehovedpersonen i "Aladdin" (1992) er formet efter Tom Cruise? Disney mente, at man på den måde kunne trække flere i biografen.

Tom Cruise foretrækker at træne i det fri og ved at bruge naturen eller byen som sit træningscenter? Det er på den måde, han holder sig selv og sine stunts skarpe.

- Lækre billeder, kammeratskab blandt besætningen, spændende luft-action, overraskende følelsesladet tumult og i Tom Cruise en magnetisk filmstjerne lige så behagelig som en gammel læderjakke, skrev magasinet Empire forleden.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om Cruise har tænkt sig at blive i den actionfilmrille, han har kørt i de senere år. Noget kunne tyde på det. I øjeblikket er han i gang med forberedelserne til hele to nye "Mission Impossible"-film … men han er jo ikke Tom Cruise for ingenting. For sideløbende er skuespilleren involveret i et såkaldt "SpaceX-filmprojekt", hvor filantrop Elon Musk og amerikanske NASA har planer om at indspille en film ude i rummet – og altså ikke nøjes med CGI-teknik eller filmstudier. Det lyder som et rigtigt Tom Cruise-projekt.

Tre Tom Cruise-film, du skal kende

Rain Man (1988)

De fleste husker nok Dustin Hoffmann som autist her, men det er Tom Cruise, der gennemgår den mest markante udvikling i Oscar-vinderen. Han er sublim som den pengefikserede bror, der får nye erkendelser med på vejen.

Magnolia (1999)

Cruise tager livtag med sig selv i denne pragtpræstation, der skulle have indbragt ham en Oscar-statuette. Med nuanceret spil går han fra at være en kvindernes nærmeste flamme til at træde i karakter over for sin far.

Collateral (2004)

Han kan også være en skurk, ham Tom Cruise! I Michael Manns thriller spiller han en koldblodig morder med masser af ro i replikken. En stærk og særpræget person toner frem i de specielle rammer.

Top Gun - Take My Breath Away - 1986:

Læs også
<span>George Clooney:</span> Den perfekte amerikaner <span>George Clooney:</span> Den perfekte amerikaner
Læs også:
George Clooney: Den perfekte amerikaner
Læs også
<span>Clinten 90 år:</span> Helten der ville være antihelt <span>Clinten 90 år:</span> Helten der ville være antihelt
Læs også:
Clinten 90 år: Helten der ville være antihelt
Læs også
<span>Susanne Bier om sit portræt af tre amerikanske førstedamer:</span> "De mure, de mødte, kender vi alle" <span>Susanne Bier om sit portræt af tre amerikanske førstedamer:</span> "De mure, de mødte, kender vi alle"
Læs også:
Susanne Bier om sit portræt af tre amerikanske førstedamer: "De mure, de mødte, kender vi alle"