Mindeord over Ebbe Høyrup: Musikkens ildsjæl fra Bryrup

Direktør for Levende Musik i Skolen gennem 29 år, Ebbe Høyrup, er gået bort

24. august 2021, 11.45

Ebbe Høyrup fra Bryrup blev 66 år. Ud over at han var direktør for Levende musik i Skolen var han selv musiker samt centerleder for Vrads Sande Meditationscenter. Foto: Christian Brandt

MINDEORD: På vegne af Levende Musik i Skolen (LMS) har bestyrelsesformand Jens Juulsgaard Larsen skrevet følgende mindeord:

Det er med stor sorg, vi skriver denne meddelelse. Koncertdirektør Ebbe Høyrup er efter et års alvorlig sygdom gået bort. Vores tanker går til Ebbes nærmeste i denne svære tid.

Levende Musik i Skolen (LMS) var et livsværk for Ebbe Høyrup, og han arbejdede til det allersidste for at sikre Levende Musik i Skolens fremtid og unikke kultur.

Ebbe Høyrup var med fra starten. Hans vision var med egne ord at skabe gnister af musikalsk magi, og i de 29 år han stod i spidsen for LMS, formåede han på sin egen stilfærdige facon ikke bare at slå gnister, men at samle et kæmpe bavneblus, der i dag har gjort LMS til et børnekulturelt fyrtårn. Senest lykkedes det med hans utrætteligt indsats at få skolekoncerterne på finansloven over en fireårig periode fra 2021, så visionen om at nå ud til alle Danmarks børn med professionelle koncerter er nu efter knap tre årtier inden for rækkevidde.

Ind i musikken

Ebbe Høyrup fandt gennem 1980’erne sin vej ind i musikken og kulturlivet i Aarhus blandt andet som leder af Den Rytmiske Aftenskole, forretningsfører for Klüvers Big Band og med flere bestyrelsesposter herunder i Dansk Rocksamråd og Den Danske Jazzkreds. Derfor var han også et naturligt valg, da Dansk Rock Samråd, Jazzkredsen, Musik og Ungdom og Statens Kunstfond i 1992 manglede en til at stå i spidsen for deres fælles, børnekulturelle satsning, Levende Musik i Skolen.

Under Ebbe Høyrups visionære og vedholdende ledelse kunne LMS i 2004 lancere idéen om en landsdækkende koncertordning og var derfor klar til at overtage opgaven, da amterne i 2007 blev opløst. Sådan gik det til, at LMS gik fra at have to ansatte til i dag at være 20, fra at arbejde med 10 musikgrupper til langt over 100 og fra at lave 100 koncerter om året til over 2500.

International genlyd

Ebbe Høyrups utrættelige arbejde for at få den professionelle musik ud til børn og unge har ikke bare givet ikke bare genlyd og resultater i Danmark.

Internationalt har Ebbe Høyrup været drivkraften bag blandt andet YAM - Young Audiences Music, hvor han var bestyrelsesformand og en af initiativtagerne til YAMawards, den internationale prisfest og fejring af koncerter for børn og unge.

Ebbe Høyrup vil blive savnet. Som direktør, samarbejdspartner, chef, menneske. Hans energi, visioner og imødekommende væsen har været med til at tegne LMS’ profil både udad og indad til, og han har sat dybe spor, som vi hverken kan eller vil slette.

Nu ligger dirigentstokken og venter på en ny, sikker hånd at lande i, og det samme gør en medarbejderstab, 2500 koncerter og et børnekulturelt flagskib.

Æret være Ebbes minde.

Indlæser debat...