Endeløs nutid

Udgivet:30. august 2022, 10.33

Læsetid:2 minutter

Af Rune Kristensen Byrådsmedlem i Silkeborg (S)

9 måneder siden

MINDELUND Hvad er det for en endeløs nutid vi vil havne i, hvis vi, i nutidens klare lys, skal omskrive vores historie og kun vil fremstille det der er korrekt at vise?

Hvordan bevarer vi vores kulturarv og historie, samtidig med at vi bliver bedre til at fortælle om historien og de skelsættende begivenheder der har formet vores verden?

Vi lever midt i en krig, der påvirker vores opfattelse af verden. Vi skal derfor lære af historien, da store dele af vores historie bygger på krige og diktatorers beslutninger.

Jeg er ikke stor tilhænger af den tendens i samfundet hvor fordømmelse af eftermælet gør, at vi sletter noget af historien eller flytter rundt på statuer

Derfor er diskussionen om mindelunden for de faldne danskere på tysk side og andre monumenter i virkeligheden et oplagt emne til diskussion om, hvordan vi forholder os til uligheden og uretfærdigenden. I stedet for at vende vores blik mod mindelunde, statuer af tidligere konger eller diktatorer eller andre dele af historien - som vi ikke kan lide.

Et citat fra George Orwell bog 1984, beskriver det ret præcist: »hvert stykke kildemateriale er blevet ødelagt eller forfalsket, hver bog er blevet omskrevet, hvert et billede er blevet ommalet, hver statue, gade eller bygning er blevet omdøbt, hver dato er blevet ændret. Den proces forsætter dag for dag, minut for minut, historien er standset, intet andet eksisterer end en endeløs nutid hvor partiet altid har ret«.

Læs også
Byrådsmedlem: Væk  med mindelund for Frikorps Danmark Byrådsmedlem: Væk  med mindelund for Frikorps Danmark
Læs også
Byrådsmedlem: Væk med mindelund for Frikorps Danmark

Jeg er ikke stor tilhænger af den tendens i samfundet hvor fordømmelse af eftermælet gør, at vi sletter noget af historien eller flytter rundt på statuer. Skal det ske, er det vigtigt, at det sker åbent og på baggrund af diskussioner, der får sat personen eller værket ind i en historisk sammenhæng.

Monumenter og mindelunde er ikke neutrale. Et kunstværk er heller ikke neutralt. Det er også en politisk handling at rejse monumenter i det offentlige rum.

I Silkeborg skal vi bevare vores historie og kultur samtidig med, at vi får fortalt den del af historien, der også gør ondt og er kapitaler vi i dag ikke er stolte af eller skal lære af.

Vi skal i stedet vende vores blik mod den uretfærdighed og vanvittige krig, der fortsat foregår i Ukraine. Den samfundsorden der var er på få måneder total blevet ændret og har skabt en meget mere usikker verden.

Den tilværelse vi kendte, før krigen begyndte i Ukraine, er slut og kommer ikke tilbage. Vi er trådt ind i en ny tid, hvor den krise vi står i kommer til at definerer hvem vi er og hvad vi vil gøre. Hvordan vi vil tackle den sociale ulighed og den økonomiske krise der lurer lige om hjørnet.

Læs også
Mindelunden i Kongensbro Mindelunden i Kongensbro
Læs også
Mindelunden i Kongensbro