Oprejsning til Fredberg og Silkeborg sygehus

30. oktober 2020, 11.37

SYGEHUSSAGEN I kølvandet på beskyldninger om, at overlæge Ulrich Fredberg og Silkeborg sygehus skulle have lavet svigt i patientsikkerheden i deres brug af lavdosis CT-scanning af lunger fremfor røntgenundersøgelse af lunger, har en netop afsluttet undersøgelse fejet beskyldningerne af bordet.

Regionen genindkaldte som bekendt omkring 100 patienter, der havde fået lavdosis CT-scanning på Silkeborg sygehus. Og en undersøgelsen af alle 625 patienter, der i perioden havde fået lavdosis CT, dokumenterede, at regionens genindkaldelser til højdosis CT kun resulterede i én enkelt ekstra lungekræftdiagnose. Og det har tidligere været fremme, at dette tilfælde rent faktisk kunne ses på lavdosis CT-scanning, men desværre blev overset ved en menneskelig fejl. Derudover viste undersøgelsen, at Silkeborg sygehus selv havde fundet 5 lungekræfttilfælde og disse 5 kræftpatienter var derfor ikke blevet genindkaldt. Endelig havde 2 patienter en helt anden kræftform en lungekræft.

Vi har i Dansk Folkeparti tidligere udtalt, at Ulrich Fredberg burde hædres, ikke hænges. Med undersøgelsen og regionsrådets konklusion, har både Fredberg og Silkeborg sygehus fået en velfortjent oprejsning. Tillykke med det

DF's regionsrådsgruppe

I alt 6 lungekræfttilfælde, hvoraf Silkeborg selv havde fundet de 5. Desværre førte en elendig pressemeddelelse til fejlagtige avisartikler, der efterfølgende måtte rettes. Og hospitalsudvalget besluttede, at der skulle udsendes en læsevejledning til pressemeddelelsen for at undgå misforståelser.

Undersøgelsen er blevet gennemgået, og et samlet regionsråd har den 28.10.2020 konkluderet, at »Efter gennemgang af de foreliggende data fra undersøgelsen, er der ikke mistanke om svigt i patientsikkerheden på Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg«.

Det er noget af en oprejsning til såvel overlæge Ulrich Fredberg som til Silkeborg sygehus, der gentagne gange er blevet kåret som Danmarks bedste sygehus i dens kategori, og som er blevet rost for at finde lungekræft i tidlige stadier ved netop at bruge lavdosis CT-scanning af lungerne fremfor den noget mere usikre røntgenundersøgelse af lungerne.

Der er derfor også igangsat en række initiativer, der skal belyse brugen af lavdosis CT-scanning til diagnosticering af lungesygdomme, så Silkeborgs gode resultater forhåbentlig kan udbredes til glæde for andre patienter, der ikke opfylder lungekræftpakken (som skal have højdosis CT), men hvor lægen alligevel ønsker en undersøgelse for en sikkerheds skyld.

Vi har i Dansk Folkeparti tidligere udtalt, at Ulrich Fredberg burde hædres, ikke hænges. Med undersøgelsen og regionsrådets konklusion, har både Fredberg og Silkeborg sygehus fået en velfortjent oprejsning. Tillykke med det.