Midtjyske Meninger: Hvem er folket?

24. januar 2020, 12.18

Foto: Jakob Stigsen Andersen

»Folket er enhver, der lever i dette land.« Sådan lød det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, forud for det seneste valg til den tyske forbundsdag. Det skete med en klar, indirekte henvisning til det højrepopulistiske parti, Alternative für Deutschland, der har brugt ordene »Wir sind das Volk« i debatten om flygtninge og migranter i Tyskland. Ordene har en særlig klang hos tyskerne, fordi de genlød i gader og stræder i det tidligere Østtyskland i ugerne op til Berlinmurens fald i november 1989.

Imidlertid er det ikke kun i vores naboland mod syd, at dette folkebegreb flittigt florerer. I den igangværende debat vedrørende Fredensgårdprojektet henvises der i indlæg efter indlæg til »folket«. Torsdag var det således Kim Brøbech, der gav sin version af Merkels schlager-hit. Han spørger: »hvad betyder folkets stemme for beslutningstagerne i den politiske beslutningsproces?«

Hvad er det for en stemme Brøbech henviser til? Hvilket belæg har han for antyde, at »folket« er modstandere af, hvad politikerne beslutter? Husk på, at de politikere, der vedtager lokalplaner, netop er FOLKEvalgte. De er valgt ved en demokratisk proces, hvor hele FOLKET har haft mulighed for at komme til orde og afgive sin stemme.

Hvis politikerne virkelig er så meget ude af trit med »folket«, så vælg dog nogle andre. Eller endnu bedre, stil op til byrådet eller dan et FOLKEparti. Det lader jo til, at der er rigeligt med folk, der ved, hvordan silden står i Silkeborgs folkehav.

Helt naivt troede jeg egentlig, at »folket« var os alle sammen, uanset social status, etnicitet og religion. Os, der bor og arbejder i Danmark. Det er vel ikke for sjov, at det hedder FOLKEskole, FOLKEkirke og FOLKEafstemning? Men efterhånden forekommer det mig, at folket er reduceret til borgere, der ikke er enige i udviklingen i Silkeborgs midtby.

Politikerne kommer ofte til at fremstå som nogle, der sidder højt hævet på en piedestal langt væk fra folket. Politikerne er ikke en del af »folket«. Sådan må jeg forstå bl.a. Brøbechs kommentar. Det synes jeg er ærgerligt. Byrådspolitikere er i særdeleshed en gruppe af mennesker, der tilsidesætter meget andet for at tjene »folket«. Det er folk - uanset partifarve - der holder møder torsdag aften i private hjem, og når det går højt for sig, får en løgring på rullepølsemaden. De er folket. Vi har selv valgt dem.

Det glæder mig dog, at debatsiderne i stadig stigende omfang også indeholder indlæg, der varmt taler for Fredensgårdprojektet. Det fortæller mig, at »folket« ikke bare er imod, men rent faktisk har mange forskellige holdninger. Hurra for det!

At henvise til »folkets stemme« er noget sludder og vrøvl. Derfor vil gerne slå til lyd for, at skrivelystne debattører fremover dropper brugen af »folket«. Medmindre I repræsenterer KMD’s analyseafdeling for lokalvalg, så har I intet belæg for at tage »folket« til indtægt for jeres holdninger. Skriv hvem I er og hvad I mener. De sidder jo med Midtjyllands Avis

og ikke Land og Folk.