DET ER DIT VALG - KV21

Hvor mange hektar solceller har vi brug for i Skanderborg?

23. september 2021, 12.28

SOLENERGI Mit udgangspunkt er, at vi i Skanderborg selv skal stå for at lægge jord og udsigt til produktionen af den energi, vi vil bruge. Jeg kan ganske enkelt ikke se noget rimeligt argument for, at vi ikke skulle.

Regeringens klimapartnerskab vurderer, at Danmark i 2030 får brug for at producere dobbelt så meget el som nu. Det øgede forbrug skyldes især varmepumper, datacentre, Power-to-X og elektrificering af transportsektoren. Skanderborgs andel i 2030 vil være ca. 750 Gigawatt-timer. Det kan produceres på 1000 ha solcellepark.

Mit udgangspunkt er, at vi i Skanderborg selv skal stå for at lægge jord og udsigt til produktionen af den energi, vi vil bruge. Jeg kan ganske enkelt ikke se noget rimeligt argument for, at vi ikke skulle

Peter Kjær (EL)

Vi kan naturligvis ikke forlade os på solceller alene. Heldigvis supplerer solceller og vindmøller hinanden helt perfekt. Ifølge en vision fra Dansk Solcelleforening er en passende fordeling 20% sol og 80% vind. Det vil sige, at vi skal have fundet 19 ha jord til 38 vindmøller og 200 ha til solcelleparker.

Et bud, der ofte høres, er at solcelleparker kan kombineres med lavbundsjorde, der alligevel skal tages ud af drift. Eller parkerne kan kombineres med beskyttelse af drikkevandsinteresser. Begge dele kan forbedre økonomien i projekterne, så parkerne ikke behøver være så store for at være rentable. 20 parker på 10 ha er måske nemmere at passe ind end 2 parker på 100 ha.

Læs også
Udsigt til solceller så langt øjet rækker
Abonnement

Der er ingen grund til at opstille alle 200 ha solceller, før vi er klar med vindmøller. Der er heller ingen grund til at placere solcelleparker på steder, der egner sig til opstilling af vindmøller. Det haster til gengæld med at finde placering til de 38 vindmøller, som skal levere hovedparten af energien. Og det haster med at komme i gang med at spare på energien. En årlig besparelse på 2% af energiforbruget frem til 2030 vil betyde, at vi har sparet 6 af de 38 vindmøller væk og 30 af de 200 ha solcelleparker.

Læs også
Er svaret til solcelleparker et entydigt ja eller nej?

Indlæser debat...