Klimakronik: Det handler om balance

Udgivet:06. november 2019, 12.19

Læsetid:4 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Claus Løwe Klostergård Formand for klima- og miljøudvalget i Silkeborg Kommune

KLIMA Klimakrise, global opvarmning, grøn omstilling, bæredygtighed og CO2-neutralitet! Med så mange begreber for vor tids største udfordring, kan man let miste overblikket og føle sig forpustet.

For hvor skal man starte, og hvordan kan mit bidrag være med til at skabe forandring?

De spørgsmål startede jeg med at stille mig selv, i mine bestræbelser på at gøre mere for klimaet.

Jeg besluttede mig for at finde nogle fællesskaber, og nogenlunde samme tid opstod mit parti, Alternativet, og her opdagede jeg et parti, der ville tage klimakrisen alvorligt! Jeg meldte mig ind i partiet for at få ny inspiration til den grønne omstilling, og for at bidrage med det jeg kunne, i kampen for at skabe en bæredygtig fremtid.

Men lysten til at gøre endnu mere voksede! Jeg besluttede mig for, at stille op til kommunalvalget i 2017, og til min store glæde kunne jeg konstatere, at jeg blev valgt ind!

På valgnatten blev der mulighed for at skille Plan- Miljø og Klimaudvalget op til det nyoprettede Klima- og Miljøudvalg, som jeg oven i købet fik mulighed for at stå i spidsen for.

Det gjorde vi for, at der kunne arbejdes mere fokuseret på klima- og miljøudfordringerne, og det har her snart to år efter vist sig at være en rigtig god ide.

Byrådet har besluttet, at Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning skal være CO2-neutral i 2025. Derfor har Klima- og Miljøudvalget siden 1. Januar 2018 arbejdet på en klimastrategi, med henblik på bæredygtige løsninger.

Silkeborg kommune er dog allerede godt i gang med den grønne omstilling. Der er blevet investeret omkring 110 millioner på energibesparende initiativer i form af efterisolering af bygninger, udskiftning af udvendig belysning til LED-lys, opsætning af solceller mv.

Tilbagebetalingstiden for investeringerne forventes at være 10 år, så foruden at være klimavenlige tiltag, er der også god økonomi i det!

Kommunens CO2-udslip blev alene sidste år forbedret med godt 3 procent, og set over de seneste 10 år, har vi mindsket kommunens CO2 med 24 % svarende til 4202 t.

Der skal dog en langt mere målrettet indsats til, hvis det ambitiøse mål om at blive CO2 neutral i 2025 skal opnås.

Men det er ikke nok, at det kun er kommunen, der investere i den grønne omstilling!

Borgerne, virksomhederne og landbruget i Silkeborg Kommune står alene for 98% af CO2-udslippet set ud fra et »geografisk regnskab«. Det vil med andre ord sige, at skal vi virkelig »rykke«, så skal borgerne, virksomhederne og landbruget også gøre en indsats for at ændre deres arbejdsgange og vaner, her særligt inden for transport og madspild, da de er nogle af de helt store CO2-syndere!

Og det behøves overhovedet ikke at blive kedeligt, tværtimod. Det handler bare om at se mulighederne og gøre tingene mere smart og grønt.

Min familie og jeg har de sidste godt 4 år været i gang med den grønne omstilling.

Vi har oftest lokale grøntsager i fokus til måltiderne, hvor kødet blot er blevet til en del af tilbehøret. Det har både sparet os penge samt beriget os med nogle helt nye og spændende madopskrifter. De få madrester, vi har tilovers - og som ikke bliver brugt til madpakker - giver vi til vores høns, der til gengæld lægger nogle dejlige æg - samt giver gødning til haven.

Vi har investeret i et større solcelleanlæg, isoleret huset optimalt, skiftet alle lamperne i huset ud til LED samt investeret i en eldrevet robotplæneklipper.

Vi er blevet meget mere opmærksomme på vores forbrug, vi køber langt færre ting og gerne genbrug i stedet for nyt!

Lidt populært sagt, så forbruger vi mindre, går flere ture i skoven og kysser mere!

Jeg har taget et aktivt valg, nemlig at jeg vil arbejde intensivt på at mindske CO2-udslippet og forbedre miljøet i privaten - og i form af mit virke som formand for Klima- og Miljøudvalget.

Men hvis det virkeligt skal »batte« noget, så skal vi alle tage en del af ansvaret - og stå sammen!

Og det handler ikke om at blive hysterisk eller på anden måde klimahellig, nej, det handler om at tage ejerskab og stille spørgsmål ved ens vaner, og der kan, som tidligere nævnt, både være tid og penge at spare. Og så handler det om at finde den rette balance, og hvad der er det rigtige for mig, behøves ikke at være det rigtige for dig.

Jeg håber at I vil være med og tage et ansvar - i kampen for en bæredygtig fremtid.