En god bog: Her er inspiration til sommerlæsningen

Uanset om ferien skal holdes herhjemme eller uden for landets grænser er læsestof en vigtig del af sommerbagagen, men hvad skal der pakkes? Det får du inspiration til her, hvor en række bogelskere med deres daglige gang i litteraturens verden deler deres bogbegejstring og kommer med deres bud på klassikeren, den aktuelle, den lille lette, hvad de selv skal læse og på bogen, der kan give dig et nyt syn på et klassisk rejsemål

Udgivet:21. juli 2022, 13.05

Læsetid:13 minutter

Jane Andersen, bogblogger på blogfællesskabet Bogblogger.dk Foto: Privatfoto

6 måneder siden

Lærke Jürs, kommunikationsansvarlig hos saxo.com Foto: Privatfoto

Lærke Jürs, kommunikationsansvarlig ved saxo.com.

Det skal jeg selv læse:

"Eufori" af Elin Cullhed

Exofiktion er populært på boghylderne, hvor tidens forfattere skriver fiktion over historiske personers liv. Elin Cullhed skriver sig ind på livet af Sylvia Plath, som mange vil kende for mesterværket "Glasklokken" og en tidlig, tragisk død. Bogen tager livtag med den fasttømrede fortælling om Plath i beskrivelsen af de sidste år i et kunstnerliv præget af kaos, kærlighed og jalousi. Omslaget giver mig feriefornemmelser, og ud fra anmeldelserne at dømme har jeg en stor læseoplevelse i vente.

Klassikeren: "Sommerbogen" af Tove Jansson

Mange vil primært kende Tove Jansson for hendes magiske Mumi-univers, men hendes evner udi at skabe stærke fortællinger for voksne bør ikke undervurderes. I den korte og stemningsmættede "Sommerbogen" følger man seksårige Sophia, som står overfor den første sommer efter sin mors død. I den finske skærgård oplever hun i selskab med sin farmor ø-livet og naturen helt tæt på og med barnets observante blik. En sommerklassiker med ekko af barndommens endeløse somre og et strejf af melankoli.

Den aktuelle: "SULT" af Tine Høeg

Fertilitetstemaet er ikke til at komme udenom i disse dage, og med "SULT" fik Tine Høeg sat uønsket barnløshed øverst på dagsordenen. I den autofiktive roman kæmper Mia og Emil en opslidende kamp for et fælles barn. Mens Emil allerede er far til to, higer Mia efter at kunne kalde sig mor og prøver samtidig at finde mening i det ensomme forløb gennem skriften. Tine Høeg sætter sine nuancer på moderskabsdebatten og den frustration, der er forbundet med at være ufrivillig tilskuer til familielivet.

Den lille lette: "Turen går til vandreruter ved havet i Danmark" af Gunhild Riske

Så er det igen tid til at snøre vandrestøvlerne, pakke termokanden og deltage i folkevandringen ude på de små stier og store vidder. Gunhild Riske guider i denne bog til de bedste gåture med havduft og vandudsigt i det ganske land. Ren saltvandsterapi for alle pengene. Gider du ikke slæbe unødig oppakning med, så kan jeg kun anbefale at finde den digitale version hos Saxo som e- eller lydbog. Så bliver det nemlig ikke meget lettere …

Bogen, der føjer nye dimensioner til et klassisk rejsemål: "Gud er italiener" af Eva Ravnbøl

Går du mere til den personlige skildring end til "Turen går til", og leder sommerens veje dig til Rom, skal du unde dig selv at tage "Gud er italiener" med i kufferten. Med dette personlige portræt af Støvlelandet er du på alle måder godt klædt på til at gebærde dig på italiensk manér og sige "Ti amo" til alt, hvad dit hjerte begærer - hvad enten du er til sydeuropæisk kulturhistorie eller kulinariske oplevelser.

Marianne Møller, boghandler i BOGhandleren i Aarhus Foto: Privatfoto

Marianne Møller, boghandler i BOGhandleren i Aarhus

Det skal jeg selv læse:

"Brænd alle mine breve" af Alex Schulman

Til min ene læseklub her i boghandlen skal jeg til næste gang læse Alex Schulmans "Brænd alle mine breve". Det er en autobiografisk roman af en svensk forfatter, der dykker ned i sin egen families historie for at undersøge, hvor hans egen vrede kommer fra. I jagten på svar rettes fokus mod hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, og ved hjælp af 80 år gamle breve og dagbogsuddrag folder en tragisk fortælling om forbudt kærlighed og jalousi sig ud.

Jeg har læst hans to andre bøger, som er udkommet på dansk, og de er utrolig velskrevne og vedkommende.

Klassikeren: "Øst for paradis" af John Steinbeck

En stor, omfangsrig og velfortalt amerikansk klassiker, som man kan lade sig opsluge af i sin sommerferie.

Den foregår i den solrige og frugtbare Salinasdal i Californien, og vi får fortalt en dramatisk slægtshistorie over tre generationer med udgangspunkt i Den Amerikanske Borgerkrig.

Der er et tydeligt Kain og Abel-motiv i romanen, som også tematiserer den frie vilje og valget mellem godt og ondt.

Den aktuelle: "Annas sang" af Benjamin Koppel

Musikeren Benjamin Koppel debuterer som romanforfatter med bogen "Annas sang".

Det er en roman om danske jøders historie, inspireret af forfatterens egen familie og samtidig en fortælling om en stærk kvinde, der skal vælge mellem musikken og kærligheden.

Den tager udgangspunkt i 1930’ernes København og følger personerne op igennem 2. Verdenskrig, og er en dramatisk og medrivende beretning om skæbne, kærlighed, livsmod og musik.

Den lille lette: "Sommerbogen" af Tove Jansson

En lille, fin og poetisk fortælling med en alvorstung og rørende undertone af skaberen af blandt andet Mumitroldenene.

Det er historien om Sophia og hendes farmor, der tilbringer sommeren på en lille ø i den finske skærgård. Sammen strejfer de rundt på øen, svømmer i dybt, forbudt vand, bygger skibe af bark og blade, studerer insekter og blomster, tegner og skriver, men først og fremmest følger de hver især deres egne luner og indfald og taler om tilværelsen og naturens store og små mysterier og undere.

Bogen, der føjer nye dimensioner til et klassisk rejsemål: "Det ottende liv" af Nino Haratischwili

Georgien er måske ikke det helt klassiske rejsemål, men absolut et sted, der er værd at besøge.

Denne roman er en storslået fortælling om syv generationers georgiske familiekrønike op igennem det 20. århundrede. Den beretter om en stærkt dramatisk tid i Georgiens historie og nogle voldsomme omstændigheder at være menneske i.

Det lille land er hele tiden underlagt udefrakommende magters herredømme, og bogens personer er viklet ind i verdenshistoriens store begivenheder som for eksempel Stalins tyranni, Hitlers invasion og Den Kolde Krig. Det er samtidig nogle stærke personskildringer, og man kommer et godt skridt tættere på at forstå georgisk kultur og sindelag med denne bog.

Jane Andersen, bogblogger på blogfællesskabet Bogblogger.dk

Det skal jeg selv læse:

Jeg samler til bunke op til ferie. Glæder mig til ferien. Men ender tit med at have læst flere af bøgerne, inden ferien er skudt i gang. De lå jo lige der og ventede … I år satser jeg på at læse "Årene" af Annie Ernaux. Det er en erindringsroman, som flere har pushet på mig. Om opvækst, ægteskab, skilsmisse. Om klasser, kultur og Frankrig i efterkrigstiden. Bobler i glasset, jeg er klar til at læse!

Klassikeren: "Dansen med Regitze" af Martha Christensen

Jeg er kæmpe fan af Martha Christensen og hendes fremragende forfatterskab, der byder på den ene perle af socialrealisme efter den anden. Har du hendes forfatterskab til gode, kan du starte med "Dansen med Regitze", der også er blevet filmatiseret. Det er hverdagsliv, når det er bedst! Om ægteskab og venskab. Om bøvl og besvær. Om sommer og drømme.

Den aktuelle: "SULT" af Tine Høeg

En spritny roman af den prisvindende forfatter Tine Høeg. Efter et år med forsøg på at blive gravid begynder forfatteren Mia og hendes kæreste Emil i fertilitetsbehandling. Og det er den opslidende periode med behandlinger, der skildres i romanen. Tine Høeg skildrer indlevende (hun har prøvet det selv) den længsel, smerte, frustration og håb, der er er forbundet med ønsket om at få et barn. Mange, mange danske par er i fertilitetsbehandling, og romanen er dermed i mere end en forstand topaktuel.

Den lille lette: "Døgnkioskmennesket" af Sayaka Murata

"Døgnkioskmennesket" er en tankevækkende, original og ganske formidabel roman om en singlekvinde i samtidens Japan. Bogen er let med sine kun 150 sider, let at læse, men ikke helt så let at forstå med sin skildring af et japansk samfund så ulig vores. At læse romanen er dermed også en fascinerede rejse uden lige.

Bogen, der føjer nye dimensioner til et klassisk rejsemål: "Byttedyr" af Lise Villadsen

En cliffhanger af en ungdomsroman, der sagtens kan læses af voksne i sommervarmen! Vi følger den 16årige danske Wilma på hendes udvekslingsrejse til det solrige Florida. Hun flytter ind hos en amerikansk familie og starter i highschool. Men opholdet bliver slet ikke som forventet. En af veninderne forsvinder nemlig, hun er pist væk. Wilma fornemmer at noget er helt galt, men ingen vil rigtig lytte. Romanen er både nervepirrende og piv-spændende.

Emilie Bessing og Henrik Simoni, litteraturformidlere på Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne Foto: Privatfoto

Emilie Bessing og Henrik Simoni, litteraturformidlere på Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne

Det skal jeg selv læse:

"Til verdens ende" af Charlotte McConaghy og "Kasse 19" af Claire-Louise Bennett.

Emilie: I "Til verdens ende" uddør jordens dyr i hobetal, og vi følger ornitologen Franny, som følger de sidste havterner på deres sidste migration til Antarktis. Jeg håber på et medrivende plot med bevægende skildringer af klimakrisen og en kvindes indre og ydre rejse.

Henrik: Jeg læste "Kasse 19", da den kom på engelsk sidste år, men nu er den lige kommet på dansk, og Claire-Louise Bennett gæster Louisiana Literature, så nu skal den genlæses! Hendes tidligere bog "Dam" er en af mine yndlingsbøger, og hendes bøger bliver kun bedre, når de genlæses.

Klassikeren: "Middelmarch" af George Eliot

Hvis du mangler en livsklog klassiker, der kan fylde de lange sommereftermiddage, så rejs tilbage til 1820’erne til den lille engelske by Middlemarch. Her møder vi den unge, intelligente Dorothea Brooke, som håber på et meningsfuldt og stimulerende ægteskab, da hun gifter sig med den lærde pastor Casaubon. Men hun må sande, at bøgernes lærdom ikke lader sig oversætte til et hengivent ægteskab. Og dette bliver blot én af de mange gange, livet går sine egne veje for de stakkels borgere fra Middlemarch i denne kloge og smukt fortalte bog af George Eliot (pseudonym for Mary Ann Evans).

Den aktuelle: "Matrix" af Lauren Groff

En forførende og sanselig roman om et nonnekloster i middelalderens England – den havde du måske ikke lige set komme? Men det er netop, hvad Lauren Groffs medrivende roman "Matrix" er. Den handler om Marie de France, en sagnomspundet digter fra det tolvte århundrede. Hun forvises som 17-årig fra det engelske hof og sendes til et fattigt kloster som priorinde – et kloster hun beslutter at forvandle. Herfra skaber Groff en vild fortælling om højspændte intriger, herligt excentriske nonner, hellige syner, stærke kvindelige fællesskaber og stor, hemmelig længsel.

Den lille lette: "Forsøg udi håb" af Amalie Langballe

Hvordan finder man håb i en verden, som føles gradvist mere kaotisk og uoverskuelig? Det undersøgte Amalie Langballe midt i corona-nedlukningen ved at rejse landet rundt og snakke med ni forskellige præster. Og det er der kommet denne lille perle af en bog ud af. Det er en sjælden glæde at føle, at en bog er lige så nærværende og tænkevækkende som en virkelig god samtale kan være, men sådan kan det føles at læse "Forsøg udi håb". Bogen er både letlæst og øjenåbnende, og man kan blive virkelig rørt undervejs. Samtalerne er fulde af humor, nerve, nærhed og virkelig gode spørgsmål.

Bogen, der føjer nye dimensioner til et klassisk rejsemål: "Tyskland - erindringer om en nation" af Neil MacGregor

Få ting er så fortærskede som Tyskland. Har der nogensinde været en historietime, der ikke handlede om verdenskrigene? Men det Tyskland, vi kender i dag, har været meget længere undervejs. Og i ’Tyskland’ fortæller Neil MacGregor landets historie igennem et væld af pudsige, overraskende genstande. Vi hører for eksempel om en saksisk konge og hans skøre fascination af porcelæn, om hvorfor alle de tyske eventyr foregår i nogle mørke skove, og om hvorfor tyskere spiser så mange pølser. Vi kommer vidt omkring!

Læs også
<span>En af de største salmedigtere:</span> Da de kom hjem fra bryllupsrejsen, opstod ideen til en bog <span>En af de største salmedigtere:</span> Da de kom hjem fra bryllupsrejsen, opstod ideen til en bog
Læs også:
En af de største salmedigtere: Da de kom hjem fra bryllupsrejsen, opstod ideen til en bog
Læs også
<span>Mader og Leth:</span> Lyden af sportssommer i 1990’erne <span>Mader og Leth:</span> Lyden af sportssommer i 1990’erne
Læs også:
Mader og Leth: Lyden af sportssommer i 1990’erne
Lise Villadsen: "Byttedyr" Foto: Gyldendal
Alex Schulman: "Brænd alle mine breve" Foto: Lindhardt og Ringhof
Eva Ravnbøl: "Gud er italiener" Foto: Forlaget 28B
Martha Christensen: "Dansen med Regitze" Foto: Lindhardt og Ringhof
Lauren Groff: "Matrix" Foto: Gads Forlag
Tove Jansson: "Sommerbogen" Foto: Gyldendal
Neil MacGregor: "Tyskland - erindringer om en nation" Foto: Gads Forlag