Ulveforvaltning kræver licens to kill

19. oktober 2020, 13.38

Erik Poulsen Stadil. Kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre i Midt- og Vestjylland

PROBLEMULVE Den danske regering arbejder fortsat på at få opbakning fra andre EU-lande til mere fleksibilitet i ulveforvaltningen i de enkelte medlemslande. Miljøminister Lea Wermelin fortalte på et samråd i Folketinget i sidste uge, at hun blandt andet har været i kontakt med vores nabolande for at finde en fælles løsning og lægge pres på EU-Kommissionen.

Ros herfra til miljøminister Lea Wermelin for at arbejde aktivt i EU for en bedre ulveforvaltning. Det er den helt rigtige vej til en fornuftig løsning på længere sigt.

Det bør dog ikke være en sovepude i forhold til at udnytte de muligheder, der allerede er til stede i den danske forvaltning. Og ministeren gør klogt i ikke at vente for længe på Vildtforvaltningsrådets forsøg på et udspil til en ny ulveforvaltning.

Historien har vist, at det er naivt at regne med, at en gruppe interesseorganisationer med modstridende interesser - herunder i forhold til politisk profilering - finder frem til et brugbart kompromis.

I stedet bør Lea Wermelin bruge den nuværende forvaltningsplan. Den har siden 2014 lovet husdyrholderne, at problemulve, der gentagne gange angriber husdyr, skal bortreguleres. Og tålmodigheden er ved at være opbrugt. Den nylige, blodige massakre på 31 naturplejefår bag velfungerende, ulvesikret hegn på statens egne hedearealer er jo ikke den første af sin slags. Hvis der igen skal sættes får i de folde, bør de være ledsaget mindst én bevæbnet repræsentant for Naturstyrelsen. Med licens to kill.

EU-samarbejde, tilskud til nye hegn og gruppearbejde omkring en ny forvaltningsplan er hver for sig fornuftigt, men det er altsammen skrivebordsarbejde.

Skal lokalbefolkningen i de ulveberørte områder bevare håbet om sameksistens gennem en afbalanceret forvaltning af rovdyret, er der også brug for konkret handling i felten.