Anmeldelse af "Undergang": Hvor lidt skal der til for at et samfund bryder sammen?

Udgivet:03. juni 2021, 12.35

Læsetid:2 minutter

Søren Poder. Foto: Henrik Ole Jensen

2 år siden

Søren Poder: "Undergang"

Marie og Niels er et pensionistpar midt i 70’erne og er netop flyttet fra deres store hus til et rækkehus. Det, der hermed skulle være optakten til en behagelig og nemmere pensionisttilværelse, bliver, da Niels rammes af sygdom, optakten til et sandt mareridt. Niels bliver syg med covid-19, han indlægges og oplever her et hospitalsvæsen ramt af sammenbrud. Han sendes hjem, inden han er rigtigt rask, og konstaterer her, at Marie er væk, måske er hun også indlagt ramt af sygdommen.

Med dette som optakt er Søren Poders "Undergang" måske den første roman på dansk, som tager corona-pandemien under litterær behandling, og det billede, der tegnes, er barskt. Poders ærinde er frem for det stramt realistiske at vise, hvor galt det kan gå, hvis myndighedernes styringsforsøg glipper. Det, der møder os, er en virkelighed, hvor det er junglelovens alles kamp mod alle, der udfolder sig hæmningsløst. Selv tidligere gode naboer trænger nu ind hos Niels for at plyndre hans fryser og køleskab, men værre ting venter.

Niels sætter sig nemlig for, efter nogle dage hvor han prøver at komme til hægterne, at finde ud af, om Marie er indlagt på Skejby Sygehus. Det lykkes ham til fods at komme frem, men inden har han været gennem grusom skærsild.

Ved at skildre den situation, covid-19 har medført så råt, overskrider Søren Poder til alt held det, vi har set under vores himmelstrøg, men får hermed sat tankerne i gang hos sine læsere. For hvad er forklaringen på, at vort samfund fortsat fungerer, og hvor lidt skal der egentlig til, for at det hele kommer ud af kontrol? At rejse sådanne spørgsmål i romanform fortjener ros, ikke mindst fordi Poder skriver godt.

Søren Poder: "Undergang". 240 sider.

Fire ud af seks stjerner

Søren Poder: "Undergang". Foto: Brændpunkt