Nøglen til »Det Lukkede Rum«?

26. maj 2021, 11.57

VALGKAMPSTILSKUD Øjnene blev ikke så store som tekopper, men et svedent grin kom det til, da Deltagerlistens solorytter fik fuld adgang til Berlingske Tidendes artikel med overskriften:

Enigt byråd går foran og lover mere åbenhed om politiske pengestrømme: »Vi har ikke noget at skjule. Vi spiller med åbne kort«.

Overskriften, placeret over et foto af Hans Okholm, SF, borgmester Vindum, V, multikandidat Johan Brødsgaard, R, og lokalformand for Socialdemokratiet i Silkeborg, Viggo Thinggaard, omhandler en såkaldt gentlemanaftale, indgået mellem vore 31 byrødder 28.09.20.

Aftalen betyder, at de lokale partier i Silkeborg skal offentliggøre identiteten på bidragydere, der giver støtte, herunder også i naturalier(!), på mere end 5000 kr. til et parti eller en kandidat!

Iflg. loven er partier og kandidater først forpligtet til at opgive den slags, hvis der gives mere end 21.900 kr.

»Kontante beløb - og støtte i form af naturalier (lokaler, materiel mv.) - skal herefter oplyses på Silkeborg Kommunes hjemmeside.«

Forhandlingen kan genopleves på byrods TV, hvis nogen skulle have glemt den.

Aftalen, der roses af kommunalforsker Roger Buch som »et fremragende initiativ« og »et signal om transparens«, har dog det hår i suppen »at det bare er en frivillig aftale uden nogen kontrol«. Om aftalen findes i klart sprog vides ikke.

Desuden omhandler aftalen åbenbart ikke støtteforeninger som fx erhvervsklubber. Betydningen af de sidste er ifølge borgmester Vindum, »der sidst havde en forening, der vistnok hed Foreningen til genvalg af Steen Vindum«, nærmest som en sten i skoen: »For der var faktisk flere omkostninger end indtægter ved den.« Så forstår man sgu bedre, at Foreningen til valg af Vindum blev nedlagt marts 2020 og, at Silkeborg Kommune er nødt til at låne penge til vækst.

Ledelsen er jo tilnærmelsesvis identisk.

Trods manglen på sanktionsmuligheder, »du skal måske have dårlig samvittighed«, og andre svagheder, skal forsøget på at skabe gennemsigtighed ikke tales ned.

Aftalen er en behagelig afveksling fra de mange lukkede punkter på de byrodsrelaterede dagsordener, og i en kommune med hang til titler som Outdoor Hovedstad, Danmarks bedste Lokaldemokrati og, velfortjent, Danmarks Bedste Burger, er landsdækkende opmærksomhed af positiv og gennemsigtig karakter altid velkommen. Uanset billedmaterialet.

Om forskræppet holder, hvad det lover? Lidt naivt optimistiske er vi vel alle sammen.

Tænk om valgnattens klimaaftale, november 2017, var indgået mellem gentlemen.