Kommunen bryder loven for at få nytilkomne udlændinge i job

Silkeborg Kommune bryder loven i sine bestræbelser på, at hjælpe nytilkomne udlændinge til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet

Udgivet:10. marts 2017, 05.45

Læsetid:2 minutter

Borgmester Steen Vindum (V) mener, at det er en god ide, at unge nytilkomne flygtninge gennemgår en grunduddannelse, inden de sendes i et beskæftigelsesforløb. Men den praksis er ulovlig. Foto: Jakob Stigsen Andersen

6 år siden

Silkeborg 40 unge udlændinge er lige nu i gang med en såkaldt GFU-uddannelse (Grundskole for Unge Udlændinge) i Silkeborg.

Men de risikerer at blive tvunget til at stoppe, hvis kommunen skal følge loven. Den siger nemlig, at unge, nytilkomne udlændinge skal sendes direkte i et beskæftigelsesforløb i en virksomhed.

Det skriver Ugebrevet A4.

- Det giver ikke mening, at sige til en virksomhed, at nu skal i modtage en flygtning, men vi vil ikke putte noget uddannelse på ham, så I skal tage ham, som han er, siger Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V).

Et flertal i Folketinget besluttede sidste år, at nytilkomne udlændinge skal i virksomhedspraktik eller løntilskud senest fire uge efter, de er kommet i hænderne på kommunen. Men det er man ligeglade med i Silkeborg. Så sent som i december måned sidste år besluttede et enigt Arbejdsmarkedsudvalg at fortsætte den ulovlige praksis.

Kommunens uddannelsestilbud er målrettet de 14 til 22-årige, som blandt andet bliver undervist i dansk og medborgerskab, ligesom de kan tage prøver i engelsk, dansk, matematik og fysik. De bliver undervist sammen med etnisk danske unge og lærer om dansk skole- og ungdomskultur.

Frederikshavn Kommune har sammen med Jammerbugt og Hjørring Kommuner søgt om lov til at sende de unge flygtninge på et kursus i iværksætteri, men fik nej fra integrationsminister Inger Støjberg (V).

I Silkeborg Kommune erkender borgmesteren ifølge Ugebrevet A4, at kommunens praksis er ulovlig. Han lover da også, at kommunen retter ind, hvis svaret fra ministeren ikke bliver som politikerne i kommunen håber.

Læs også
Flygtninge i Silkeborg Flygtninge i Silkeborg
Læs også:
Flygtninge i Silkeborg
Læs også
Fra kontaktfamilie til venner Fra kontaktfamilie til venner
Læs også:
Fra kontaktfamilie til venner
Læs også
Mange veje til uddannelse - hvad er din vej? Mange veje til uddannelse - hvad er din vej?
Læs også:
Mange veje til uddannelse - hvad er din vej?
Læs også
Over 500 skåret i kontanthjælpen Over 500 skåret i kontanthjælpen
Læs også:
Over 500 skåret i kontanthjælpen