
Kommunen bryder loven for at få nytilkomne udlændinge i job
Silkeborg Kommune bryder loven i sine bestræbelser på, at hjælpe nytilkomne udlændinge til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet
Udgivet:10. marts 2017, 05.45
Læsetid:2 minutter
Borgmester Steen Vindum (V) mener, at det er en god ide, at unge nytilkomne flygtninge gennemgår en grunduddannelse, inden de sendes i et beskæftigelsesforløb. Men den praksis er ulovlig. Foto: Jakob Stigsen Andersen
6 år siden
Silkeborg 40 unge udlændinge er lige nu i gang med en såkaldt GFU-uddannelse (Grundskole for Unge Udlændinge) i Silkeborg.
Men de risikerer at blive tvunget til at stoppe, hvis kommunen skal følge loven. Den siger nemlig, at unge, nytilkomne udlændinge skal sendes direkte i et beskæftigelsesforløb i en virksomhed.
Det skriver Ugebrevet A4.
- Det giver ikke mening, at sige til en virksomhed, at nu skal i modtage en flygtning, men vi vil ikke putte noget uddannelse på ham, så I skal tage ham, som han er, siger Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V).
Et flertal i Folketinget besluttede sidste år, at nytilkomne udlændinge skal i virksomhedspraktik eller løntilskud senest fire uge efter, de er kommet i hænderne på kommunen. Men det er man ligeglade med i Silkeborg. Så sent som i december måned sidste år besluttede et enigt Arbejdsmarkedsudvalg at fortsætte den ulovlige praksis.
Kommunens uddannelsestilbud er målrettet de 14 til 22-årige, som blandt andet bliver undervist i dansk og medborgerskab, ligesom de kan tage prøver i engelsk, dansk, matematik og fysik. De bliver undervist sammen med etnisk danske unge og lærer om dansk skole- og ungdomskultur.
Frederikshavn Kommune har sammen med Jammerbugt og Hjørring Kommuner søgt om lov til at sende de unge flygtninge på et kursus i iværksætteri, men fik nej fra integrationsminister Inger Støjberg (V).
I Silkeborg Kommune erkender borgmesteren ifølge Ugebrevet A4, at kommunens praksis er ulovlig. Han lover da også, at kommunen retter ind, hvis svaret fra ministeren ikke bliver som politikerne i kommunen håber.


Flygtninge i Silkeborg


Fra kontaktfamilie til venner


Mange veje til uddannelse - hvad er din vej?

