Arbejdsløshed falder svagt - økonomer forventer flere ledige

Arbejdsløsheden var i oktober på niveau med september. Men ifølge økonomer vil ledigheden snart stige igen.

Udgivet:30. november 2022, 09.28

Læsetid:2 minutter

Arbejdsløsheden var, målt på bruttoledigheden, på 2,6 procent i oktober. Det er på niveau med september. Men økonomer vurderer, at det er et spørgsmål om tid, før ledigheden vil stige. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

2 måneder siden

KØBENHAVN Fra september til oktober faldt antallet af ledige med 200 til 75.200 personer.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Der er dermed tale om et beskedent fald, som ifølge Danmarks Statistik ikke rykker ved ledighedsprocenten. Det er fortsat 2,6 procent af arbejdsstyrken, der ikke er i arbejde.

- Det lille fald i oktober skyldes 300 færre ikkeaktiverede ledige og 100 flere aktiverede ledige, forklarer Danmarks Statistik.

Ledigheden fortsætter dermed med at pege nedad, og det er overraskende, siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Vi står med en økonomi, som egentlig ser fornuftig ud, men hvor vi har set en skyhøj inflation og tågede økonomiske udsigter. Så det er overraskende, at både ledighed og beskæftigelse sådan set fortsat står imod den her modvind, siger han.

Ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, er det dog kun et spørgsmål om tid, før ledigheden for alvor begynder at stige herhjemme.

- De mere fremadskuende nøgletal for arbejdsmarkedet er desværre begyndt at vakle mærkbart over de seneste måneder.

- Antallet af ledige jobopslag er faldet med cirka 22 procent siden februar, og antallet af fyringsvarsler er samtidig steget til det højeste niveau siden coronakrisen i 2020, lyder det i en skriftlig kommentar.

Tore Stramer forventer, at ledigheden stiger med 25.000-50.000 personer hen mod slutningen af 2023. Derudover kan yderligere 20.000 personer risikere at miste jobbet i 2024, lyder det.

Han peger på, at særligt byggeriet og dele af oplevelseserhvervene ser mest sårbare ud.

Også Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen regner med at se stigninger i arbejdsløsheden.

Risikoen for en overophedning af økonomien er reel, mener han. Derfor er det ingen katastrofe, hvis arbejdsmarkedet køler lidt af, skriver han i en analyse.

- Vi er dog bekymrede for, at der bliver tale om mere end bare end nedkøling.

- I udgangspunktet forventer vi et fald i beskæftigelsen i løbet af 2023 på mere end 60.000 personer. De vil ikke alle sammen dukke op som arbejdsløse, men vi kan sagtens ende i en situation, hvor renterne og inflationen i samspil katapulterer antallet af ledige op over 100.000 personer, lyder det.

/ritzau/

Indlæser debat