Tollundmanden levede som midtjyde

Tollundmanden boede efter alt at dømme på Silkeborg-egnen det meste af sit liv

15. april 2017, 06.02

I januar sidste år blev der klippet en lok af Tollundmandens hår og sendt til videre undersøgelser på Nationalmuseet for indhold af sporstoffet strontium. Stoffet viser noget om, hvor man har opholdt sig de sidste måneder af sit liv, og afslører, at Tollundmanden opholdt sig i Danmark og Midtjylland de sidste fire måneder af sit liv - og måske endnu længere. Undersøgelser af lårbensknoglen viser desuden, at han i perioder har opholdt sig andre steder end i Tollund og inden for en radius af 40 km. Foto: Jakob Stigsen Andersen

silkeborg Ny forskning har netop afsløret, at den fornemme Skrydstruppige, der blev fundet i en gravhøj i Sønderjylland i 1935, ikke er opvokset i Danmark.

Det samme gælder Egtvedpigen, som muligvis er indvandret fra det sydlige Tyskland i løbet af bronzealderen. Men nu har den samme banebrydende, danske forskning slået fast, at en tredje af de store ikoner fra oldtiden, nemlig Tollundmanden, levede som midtjyde.

Med andre ord har Danmarks verdensberømte moselig efter alt at dømme haft sin gang i lokalområdet ved Tollund vest for Silkeborg for 2400 år siden. Dog med længere afstikkere ud på egnen, fortæller direktør for Museum Silkeborg, Ole Nielsen.

Tollundmand i bevægelse

Det er undersøgelser af sporstoffet strontium, der findes i små mængder i alt fra planter, kød og vand - og derfor også i knogler, tænder og hår, som kan fortælle noget om, hvor man har befundet sig.

Eller mere populært formuleret, så virker strontium-isotoper som en slags geografisk gps.

Eftersom Tollundmanden har meget kort hår, kan man imidlertid kun følge nogle af de sidste måneder af hans liv.

Til gengæld viser undersøgelser af lårbensknoglen, at han inden for de sidste 8-10 år af sit liv også har været andre steder og op til 40 km væk fra Tollund, hvor han blev fundet, fortæller Ole Nielsen.

- Og der har ikke kun været tale om korte dagture. Tollundmanden har formentlig opholdt sig væk fra lokalområdet i længere perioder. Vi kan dog ikke sige noget præcist om, hvor han har været, siger Ole Nielsen og understreger:

- Men det er faktisk interessant ny viden og med til at tegne et mere nuanceret billede af mobiliteten i jernalderen, og at jernaldermennesket ikke nødvendigvis boede samme sted fra fødsel til død.

Knogler forurenes

Når museumsdirektøren ikke kan komme det nærmere, hvor Tollundmanden har opholdt sig uden for det nære lokalområde, skyldes det, at knogler lettere forurenes end for eksempel hår, og det betyder, at strontium-niveauet i mosen ved Tollund kan have forurenet knoglen og gjort strontium-niveauet unormalt højt.

Hvilket kan tegne et billede af, at han i perioder har opholdt sig længere væk, end tilfældet egentlig er.

Af med huen

En større undersøgelse af Tollundmanden blev skudt i gang i januar sidste år, hvor Museum Silkeborg fjernede moseligets ikoniske hue og fik klippet en lok af hans hår til videre analyser på Nationalmuseet.

Udover at måle indholdet af strontium, skal proteinanalyser senere vise noget om Tollundmandens kost. Desuden vil man også undersøge hans bælte og det reb, som han blev hængt i.

Resultaterne forventer Museum Silkeborg at få i løbet af i år.

Det er i øvrigt professor Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet, som står i spidsen for undersøgelserne af Tollundmandens hår og knogler.

Det var også Karin Margarita Frei, som i det seneste afsnit af serien »Historien om Danmark« opdagede, at Skrydstruppigen er indvandret til Danmark i bronzealderen.