Mennesker ved og på den skønne Tange Sø

2. marts 2019, 07.03

Foto: Jakob Stigsen Andersen

TANGE SØ For 100 år siden eller cirka der omkring lavede mennesket en oversvømmelse for at producere strøm. I de følgende 100 år har naturen skabt en fantastisk sø - en naturperle til glæde for flora og fauna samt mennesker. Naturen og mennesket har i samarbejde skabt en kultur- og naturperle på og omkring Tangeværket, der hvert år besøges af tusinder af mennesker. Det er vigtigt at vandgennemstrømingen gennem turbinerne bevares - ikke pga. af strømproduktionen: men for at bevare Tangeværket som et levende museum til glæde for hele Danmark.

Endnu vigtigere er det dog at bevare Tange Sø, der er et åndehul for mennesker og dyr i det midtjyske langt fra havet. Aktiviteterne ved og på Tange Sø har i løbet af de 100 år, søen har eksisteret, gennemgået en stor udvikling. Ved Ans Søbred har både Ans Søsport/MTB og Ans Sejlklub klubhuse, hvorfra der udgår mange aktiviteter.

Mellem Ans og Tange ligger både Tange Sø Golfklub og Tange Badestrand, og i Tange har Tange Roklub til huse. Søsports-aktiviteterne på Tange Sø omfatter kano, kajak, inriggere, singlesculler, optimistjoller, windsurfing, katamaran, stand up paddle (SUP), lystfiskeri og motorbådssejllads. Både i Ans og Tange er der desuden vinterbadning. Ved Ans Søbred er der badestrand og beach volley samt teltplads og shelters til kanofarere. Pladsen ved Ans Søbred samler hvert år i august op til 5000 deltagere til Tange Sø Festival, hvor bl.a. nogle af Danmarks bedste musikgrupper optræder. Om sommeren bruges Ans Søbred også af gymnastikhold.

Mange vandrere, løbere og cyklister tager turen Tange Sø rundt, hvor de nyder både sø og skov samt ser på det rige plante- og dyreliv i området. Turen rundt om søen går bl.a. hen over Danmarks længste cykel- og gangbro over vand, der er etableret ved rastepladsen ved A26 ved Ans. Mange vejfarende gør også holdt på rastepladsen og nyder udsigten ud over søen og madpakken på de små platforme på søen med borde og bænke.

Om sommeren sejler Solbåden med passagerer på søen. Der er etableret flotte anløbsbroer, som Solbåden lægger til ved.

En debattør fra Kjellerup har i sø-debatten udtalt: »Jeg er sikker på, når Tange Sø er tømt, så vil selv sø-tilhængerne nyde det i fulde drag, og synes at det er det bedste, der er sket i lang tid«. Sjældent har en udtalelse været så forkert som denne. Det vil være en katastrofe for rigtig mange mennesker, hvis Tange Sø bliver tømt, som det vist fremgår tydeligt af vores indlæg.