Fra koncertbranchen til coronabranchen: Jesper og Peter tester firmaer for covid-19

Jesper Philbert og Peter da Cruz levede af at koordinere koncerter, men da coronakrisen ramte, stod de pludselig uden arbejde. Nu tilbyder de coronatests til firmaer

29. oktober 2020, 09.17

Jesper Philbert (tv) og Peter da Cruz (th) kender hinanden fra koncertbranchen. Nu har de startet deres egen virksomhed, der tester firmaer for covid-19. Foto: Privat

SKANDERBORG Koncertbranchen står stort set stille i en tid, hvor vi ikke må samles, og jobbene hænger ikke just på træerne - hverken for musikerne eller folkene bag scenen.

Det er årsagen til, at to venner fra Skanderborg har valgt at etablere egen virksomhed under navnet »Virustest.Nu ApS.« En virksomhed, som tilbyder antigen-tests for covid-19 med en svartid på kun 15 minutter.

Ejerne, Jesper Philbert og Peter da Cruz, kender hinanden fra musik- og eventbranchen. I dag arbejder de med at teste firmaer for den selvsamme virus, der kostede dem jobbet.

Arbejdede for Mø og Helmig

Jesper Philbert, medejer af Virustest.Nu, har arbejdet som produktionsmanager for artister som Mø, Thomas Helmig og Dizzy Mizz Lizzy. Desuden har han været produktionschef på Smukfest.

Partneren Peter da Cruz kommer også fra musikbranchen, om end i den mere rockede ende af spektret. Han har arbejdet som stage manager for artister som Volbeat og det amerikanske rockband Godsmack.

Både Jesper Philbert og Peter da Cruz plejer at have kalenderen fyldt op med koncerter, men det har corona-nedlukningen og forsamlingsforbuddet sat en effektiv stopper for.

- Der har været absolut nul arbejde, fastslår medejer Jesper Philbert.

Idéen kom fra Falck

Uafhængigt at hinanden fik Jesper Philbert og Peter da Cruz begge arbejde i Falck/Responce, da krisen ramte. Jesper Philbert blev tippet af en anden kammerat fra branchen, og inden længe endte en stor del af kollegerne fra musik- og eventbranchen ganske tilfældigt som sygetransportreddere hos Falck/Responce.

Der var igennem det job, at Peter da Cruz blev opmærksom på antigen-tests. Og da han i starten af oktober ringede Jesper Philbert op for at foreslå, at de to startede egen virksomhed, var Jesper Philbert solgt med det samme.

- Idéen er at hjælpe firmaer til at kunne afholde arrangementer, mødes, eller til bare at kunne gå på arbejde med størst mulig tryghed i forhold til coronavirus, fortæller Jesper Philbert.

De to fik straks bestilt en kasse antigen-tests hjem, og blot to uger efter var Virustest.Nu en realitet.

Virustest.Nu følger de gældende retningslinjer fra Statens Serum Institut og Region Midtjylland. Medarbejderne er oplært i korrekt svælgpodning, hygiejne og brug af værnemidler ved øre/næse/hals-specialist og cand.med. Johanne Mose. Foto: Privat

Allerede kunder i butikken

Selvom Virustest.Nu kun har været i gang med at teste siden 18. oktober, har de to allerede haft flere kunder.

I sidste uge lagde de et smut forbi en maskinfabrik i Vestjylland, efter at en medarbejder nogle dage forinden var blevet erklæret smittet med coronavirus.

Fabrikschefen var utryg ved at lade sine 120 medarbejdere møde ind på arbejdspladsen, men fabrikken kunne ikke vente på, at samtlige medarbejdere lod sig teste på landets testcentre, hvor svartiden er 1-3 dage.

I stedet testede Jesper Philbert og Peter da Cruz de 120 medarbejdere. 15 minutter senere var de alle testet negative.

Ideelt som screening

VirusTest.Nu lover ikke mere, end hvad testen kan holde. Mange ser fordele ved den hurtige test, men Jesper Philbert understreger, at det optimale er at bruge antigen-testen som en form for screening. Det er også årsagen til, at Virustest.Nu ikke tilbyder tests til privatpersoner, men kun henvender sig til firmaer.

- Især for store virksomheder skal det nogle gange gå hurtigt, og man kan have behov for at teste flere gange om ugen. Det er den service, vi tilbyder, fastslår Jesper Philbert.

VirusTest.Nu gør brug af antigen-tests fra DNA Diagnostic. En dansk testproducent, som Jesper Philbert og Peter da Cruz dagligt er i dialog med.

Antigen-test og PCR-test

Antigen-test

Antigen-testen - også kendt som hurtigtesten - giver svar i løbet af 15 minutter og laboratoriefaciliteter er ikke nødvendige for at aflæse resultatet.

Testen foregår på samme måde som den af sundhedsvæsnet benyttede PCR-test, hvor uddannet personale poder fra svælg eller næse. Efterfølgende aflæses resultatet på en teststav.

DNA Diagnostic lover en sensitivitet på 93 procent. Testen kan derfor ikke bruges som eneste grundlag for at stille en diagnose, men den er velegnet til at screene større forsamlinger på hyppig basis.

PCR-test

PCR-testen, der benyttes i landets testcentre, er den gyldne standard for test af covid-19. Med en sensitivitet på 97 procent giver testen et sikrere resultat og er anbefalet af myndighederne og WHO.

Når podningen er foretaget, går der 1-3 dage, før patienten har testresultatet i hænde. Her kræves der laboratoriefaciliteter for at aflæse resultatet.