Leder: Kampen for den sobre debat

28. juli 2020, 12.40

Foto: Martin Ballund

Retten til det frie ord er en af de vigtigste frihedsrettigheder i Danmark.

Desværre oplever vi alt for ofte, at ytringsfriheden bliver brugt som undskyldning for at hælde et ordentligt læs møg ud over eksempelvis institutioner, virksomheder, andre mennesker - minoriteter og etniciteter. Særligt på Facebook.

Natten til søndag blev to unge mænd overfaldet på Ladepladsen i Sejs-Svejbæk. Et tilsyneladende umotiveret overfald, der kunne være endt fatalt for de to unge mænd på 23 og 24 år, der blev udsat for grov vold og knivstik.

Sagen blev toneangivende på sociale medier, og der opstod en debat, der blandt andet kom til at handle om indvandring, fordi én af gerningsmændene blev beskrevet som en dreng af »tyrkisk udseende«. Debatten er ikke sober.

Det kan sagtens være relevant, at man diskuterer kriminalitetsraten blandt mennesker i Danmark med anden etnisk baggrund, så der eventuelt kan iværksættes initiativer, der får raten til at falde. Men når man blander sig i debatten, har man også en forpligtigelse til at sætte sig grundigt ind i sagen, inden man hæmningsløst flyver til tasterne og hælder sin galde ud. På Midtjyllands Avis’ Facebookside - i kommentarsporet til artiklen om voldssagen - har vi været nødt til at slette adskillige kommentarer, der var både fremmedfjendske, fordomsfulde og langt over grænsen i forhold til den sobre tone.

På den anden side er Midtjyllands Avis også blevet beskyldt for at puste til den usaglige debat ved netop at skrive, at der var tale om en dreng med »tyrkisk udseende«. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at avisen har en forpligtigelse til at videregive signalementer af de potentielle gerningsmænd, så de hurtigst muligt kan blive fundet af politiet. I ovennævnte tilfælde dobbelttjekkede vores journalister hos politiet, om beskrivelsen af den ene af de potentielle gerningsmænd blot lød: »af tyrkisk udseende«. Det blev bekræftet hos politiet og det blev tilmed understreget, at det var en vigtig oplysning i forbindelse med at få identificeret den pågældende dreng. Derfor videregav Midtjyllands Avis oplysningen.

Nu er fire drenge er blevet anholdt takket være blandt andet nyttige informationer fra lokalsamfundet i Sejs-Svejbæk. Herefter er det for Midtjyllands Avis’ synspunkt ligegyldigt, hvilken hudfarve gerningsmændene har - medmindre hudfarven har en betydning for sagen. Det har på ingen måde været opmuntrende eller på anden måde givende, at opleve debatten, der er udsprunget af voldssagen fra Sejs-Svejbæk. Det er Facebook, når det er værst.