Politiet opfordrer de ældre til større skepsis

På Rosengårdcentret kom politiets forbyggelses-mand, Jesper Bang, med en række gode råd til at undgå tricktyverier

22. maj 2019, 12.03

Der var stor interesse på Rosengårdcentret for at høre Jesper Bang fortælle om politiets erfaringer med tricktyverier. Foto: Jakob Stigsen Andersen

SILKEBORG Ældre mennesker er (ikke overraskende) i størst risiko for at blive narret og bestjålet af tricktyve.

Det viser politiets opgørelse over sagerne, hvor kyniske forbrydere vælger at begå tasketyveri i en butik eller finder et lusket påskud til at komme inden for døren i ældres menneskers private hjem.

Cirka 55 procent af ofrene tilhører aldersgruppen 70-89 år.

Og tager man en endnu bredere gruppe - de 60- til +90-årige - drejer det sig om hele 80 procent ud af det samlede antal tricktyverisager lokalt.

Jesper Bang fra politiets forebyggelsesafdeling i Silkeborg fremlagde tirsdag statistikker og kom med gode forebyggelsesråd på et møde i Rosengårdcentret.

Interessen for dagens emne var stor med rigtigt mange fremmødte, og Jesper Bang lagde ikke skjul på sin frustration over, at kriminelle elementer går efter de ældre.

- Det er noget forbandet svineri at krænke ældre mennesker i deres eget hjem. Og det ærgrer mig, at de ikke banker på døren hjemme hos mig i stedet. Jeg ville nyde at tage fat i dem og sige: Du er anholdt, lød det fra Silkeborg-betjenten.

Jesper Bang opfordrede blandt andet til generelt at udvise større skepsis.

- I jeres aldergruppe har I en god opdragelse. I er opdraget til at ville hjælpe og til høflighed, sagde politimanden.

De ord var selvsagt ikke nogen bebrejdelse. Tværtimod.

Men Jesper Bang synes, at man kan være mere på vagt - ved eksempelvis af udbede sig identitetskort af hjemmehjælperen.

- Og hjemmehjælperbanditter bærer sjældent tøj fra Silkeborg Kommune. Så det kan man også kigge efter, sagde Jesper Bang.

Han mener, at vi godt kan tillade os at være lidt skrappe over for hinanden, hvis vi ikke føler os trygge ved situationen.

- Vær gerne lidt skrap...