Hvem passer vores børn?

16. april 2019, 12.23

Omsorgssvigt Jeg må indrømme, at jeg fik et chok, da jeg så DR's udsendelse »Hvem passer vores børn?«

Jeg er selv lidt af en storfælleskabs-institutionsrotte, født i kollektiv og vokset op på højskole, hvor min far var højskoleleder. Selv om jeg nok var et af de børn, der levede meget i min egen lille verden, mindes jeg altid de voksne, pædagogerne og lærerne omkring mig som værende til stede både fysisk og mentalt, når tingene brændte på.

Jeg mindes ikke mange af de blikke, som man så i pædagogernes øjne i dokumentaren »Hvem passer vores børn?«. Blikke der tavst fortalte de store barneøjne; »jeg vil gerne se dig, men jeg har ikke tid«.

Som selv værende et barn, lidt ængstelig af natur, husker jeg nærmere, at de mange storfælleskaber, som jeg blev introduceret for, gjorde mig bedre til at navigere i verden og ikke omvendt. Derfor ramte det mig virkelig med den dokumentar.

Billederne af børn, der slet ikke kunne være i deres kroppe af utryghed, uden at der var nogen til at berolige dem, var virkelig hjerteskærende. Jeg frygter, vi får en generation med angst, dårligt selvværd og ondt i livet, fordi børn i dag måske mest af alt lærer i daginstitutionerne at de enten er til besvær, eller skal være dem, der råber allerhøjest og går helt ud af kroppen for at få opmærksomhed og omsorg.

Jeg har altid opfattet sammenhængskraften mellem os i landet, tilliden og ligesindet jeg er så stolt af ved Danmark som startende ved, at vi mentalt er blevet viklet sammen på kryds og tværs med vores landsfæller helt fra barnsben. At det var en af vores særlige ingredienser til, hvorfor vores velfærdssamfund har trives. Men denne opskrift er efterhånden en skygge af, hvad den har været.

Derfor kan jeg også kun sige tusind tak til de modige pædagoger, der turde at lægge hovedet på blokken, vel vidende at hele Danmark nu skulle være vidne til omsorgssvigt på deres vagt. Det kræver ekstraordinært mod, og en tro på at ved at stikke halsen frem og risikere offentlig gabestok, så er det værd i en større sags tjeneste. Tak.