Kejseren, der gjorde op med fortiden

Den japanske kejser, der abdicerede forleden, har fået tilnavnet Fredens Kejser, fordi han har insisteret på et opgør med det tabu, der har hvilet over de forbrydelser, Japan begik under Anden Verdenskrig. Mange er taknemmelige, men der er også dem, der næppe begræder hans afgang - herunder premierminister Shinzo Abe

Udgivet:05. maj 2019, 13.23

Læsetid:8 minutter

Ordet var velvalgt, og det kan ikke have undgået at provokere premierministeren, men når den japanske kejser taler, holder man gode miner til slet spil.

Provokerende er ellers ikke det første, japanerne tænker om den netop abdicerede kejser Akihito, der med sin ydmyge og empatiske facon har en særlig plads i mange af sine undersåtters hjerter - medmindre altså man tilhører den nationalistiske fløj i landets politiske landskab.

Året var 2015. Japan markerede 70-året for afslutningen af Anden Verdenskrig med den årlige ceremoni i Nippon Budokan, en stor arena, som blev bygget til judokonkurrencerne ved OL i 1964. Siden den liberale premierminister Morihiro Hosokawa i sin tale ved ceremonien i 1993 brugte udtrykket »hansei«, der betyder »dyb anger«, havde det været en fast del af regeringschefernes taler - altså lige indtil den dybt konservative Shinzo Abe i 2013 med fuldt overlæg droppede den fra sin, fordi han mener, at Japan er blevet påtvunget en evig »masochistisk« skyldfølelse over landets krigsforbrydelser.

- Derfor kan det kun tolkes som en spids, velovervejet og overordentlig politisk hilsen fra kejser til premierminister, at ordet »hansei« fra og med 2015 pludselig dukker op i kejserens tale ved samme lejlighed, hvor det ellers aldrig har optrådt, siger journalist Ager Røjle Christensen, der er bosiddende i Japan og blandt andet har skrevet bogen 'Tenno - Japans kejserdømme i nutiden«.

Vælger ord med omhu...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb dagsadgang her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind