Lad os holde os til fakta i debatten om røgfri nikotinprodukter

Udgivet:23. september 2022, 10.41

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Rune Siglev. Kommunikationsdirektør Swedish Match Denmark, Silkeborg

NIKOTINPOSER I Midtjylland Avis 17. september kunne man læse, at formanden for Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Silkeborg, Charlotte Kirk Jeppesen, er uenig med mig i, at nikotinposer kan bidrage til et røgfrit Danmark.

Det overrasker mig, at netop Kræftens Bekæmpelse i Silkeborg tager denne debat op, når selv WHO konkluderer, at nikotin ikke er kræftfremkaldende i sig selv, og nikotinposer derfor ikke indeholder kræftfremkaldende emner eller ryges, som cigaretter gør.

Derfor overrasker det mig også, at Charlotte Kirk Jeppesen vil være med til at puste liv til myter om nikotinposer, fremfor at bygge sin argumentation på et faktuelt grundlag.

Det er vigtigt at slå fast, at børn og unge under 18 år selvfølgelig ikke skal have et nikotinforbrug. Derfor har branchen selv sat et aldersmærke på nikotinprodukterne, inden det blev et lovmæssigt krav. Vores formål er således ikke at skabe nye nikotinbrugere, men at få dem, der allerede ryger, til at lægge cigaretterne på hylderne. Og heldigvis ser strategien ud til at virke.

Det bekræfter erfaringerne fra vores nabolande. Det er positivt, da nikotinposer er langt mindre sundhedsskadelige end cigaretter. De samlede sundhedsomkostninger til rygning udgør i Danmark hele 11,9 mia. kroner. Det svarer til ca. 12.200 kr. per ryger om året.

Sundhedsomkostningerne ved nikotinposer er hele 96,5 procent lavere end for cigaretter. En undersøgelse fra HBS Economics viser også, at samfundet kan spare 11,5 mia. kr. årligt, hvis alle danske rygere skifter fra cigaretter til nikotinposer. Charlotte Kirk Jeppesens indlæg er således endnu et eksempel på, at der ofte florerer mange myter om nikotinposer. Det er i sagens natur helt i orden, at vi ser flere veje til en røgfri generation i Danmark, men lad os nu holde os til fakta i debatten - også, når det handler om nikotinprodukter. Det giver også mulighed for en fælles samtale om, hvordan vi sammen kan skabe et røgfrit Danmark.

Indlæser debat