Regeringen kaster brænde på bålet med ny kørselsafgift

Udgivet:22. marts 2023, 10.21

Læsetid:2 minutter

Af Leif Møller. Administrerende direktør LM Transport Ans A/S

2 måneder siden

AFGIFT Troværdighed, levering til aftalte tider og sikker transport. Det har vi i LM transport i Ans bygget vores forretning på, siden vi startede tilbage i 1978. Det er mange år siden, og virksomheden er vokset støt siden.

I dag har vi over 100 lastbiler, som både servicerer mindre kunder og store virksomheder i det midtjyske og resten af landet.

Og vi er stolte af at være en del af lokalområdet og medvirke til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark.

Men omkostningerne ved at være vognmand i Danmark er efterhånden blevet så store, at det er svært for selv større vognmænd at være med. Dieselpriserne er eksploderet, og bureaukratiet vokser. En ny kontrol af arbejdstidsregler har uhørt høje bødetakster, og en voldsomt stigende inflation har nået et helt urealistisk niveau.

Jeg kan ikke huske at have oplevet noget lignende i de mere end 40 år, jeg har været i branchen. Men i stedet for at række en hånd ud til en vognmandsbranche, som med hårdt arbejde holder Danmark kørende, så vil regeringen gøre livet endnu mere surt for os.

Den vil nemlig indføre en helt ny afgift, så lastbiler skal betale en særlig kørselsafgift for de kilometer, vi kører på vejene. Og det er ikke så få, skal jeg minde om.

Vores lastbiler kører flere hundredetusinde kilometer hvert år, og afgiften kommer til at koste os mange millioner om året. På den måde vil politikerne tvinge vognmændene til at skifte diesellastbilerne ud med el, hvor der er rabat på afgiften.

Men problemet er, at det slet ikke er muligt for os at skifte vores diesellastbiler ud med el. For ellastbiler kan slet køre de mange kilometer, som det kræves i en vognmandsforretning som vores. Og så er der i øvrigt ikke ladeinfrastruktur til ellastbiler her i det midtjyske. Og strøm er der heller ikke nok af. Derfor er vi nødsaget til at fortsætte i diesellastbilerne og betale afgiften. Men alt andet lige betyder det højere priser til vores kunder og de lokale virksomheder.

Jeg ved ærligt talt ikke, hvad regeringen tænker på. Men jeg håber, at vores transportminister, Thomas Danielsen (V), vågner op og giver noget tilbage til os vognmænd. For vi vil hellere end gerne investere i den grønne omstilling.

Men vi har brug for tid og reelle muligheder for at indrette forretningen. Ellers kan vi ikke fortsætte med at levere den service, vi har gjort gennem i årtier.

Indlæser debat