EU-lande er uenige om prisloft på russisk gas

EU-Kommissionen mener, at et generelt prisloft på gas risikerer at skævvride markedet og forsyningen af gas.

Udgivet:30. september 2022, 15.16

Læsetid:3 minutter

EU-kommissæren for energi, Kadri Simson, vil diskutere mulighed for et prisloft på russisk gas på fredagens møde for EU-landenes energiministre.

/ Ritzau /

BRUXELLES Der er ikke enighed blandt EU-landene om at indføre et loft over prisen på russisk gas.

Det siger EU-kommissær for energi Kadri Simson på et pressemøde i Bruxelles. Pressemødet kom, efter at energiministrene fredag indgik en energiaftale, der skal hjælpe forbrugerne med at betale energiregningen.

Men aftalen indeholder ikke et loft over prisen på gas, som flere EU-lande har talt for.

- Et loft over prisen på russisk gas bliver af medlemslande set som en sanktion over for Rusland. Vi har endnu ikke enighed om et sådant indgreb, siger Kadri Simson.

EU-landene har i den seneste tid været delt om, hvorvidt EU skal gå efter at sænke prisen på gas med et generelt prisloft. Eller om man i stedet skal lægge vægt på at sikre forsyningen af gas med et prisloft, der kun rammer Rusland. Eller helt undlade et prisloft.

15 EU-lande har stillet sig bag et ønske om et prisloft på engrosmarkedet for gas. Blandt dem er Frankrig, Italien og Belgien.

- Vores problem er ikke forsyningssikkerhed, men historisk høje priser, der gør det umuligt for husholdninger at betale deres regninger, sagde Belgiens energiminister, Tinne Van der Straeten, på vej ind til mødet.

Dermed lægger hun først og fremmest vægt på priserne, der presser mange belgiere, som opvarmer deres huse med gas.

I et såkaldt non-paper (uformelt papir, red.), som Ritzau har set, advarer EU-Kommissionen dog om alvorlige konsekvenser for forsyningen af gas, hvis der indføres et generelt prisloft.

EU-Kommissionen lægger derfor op til et prisloft, der alene skal ramme russisk gas. Forslaget ligger i forlængelse af det udspil, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, præsenterede tidligere i september.

Det støttes af flere lande som Tyskland, Danmark og Østrig. Denne gruppe af lande er skeptiske over for et generelt prisloft, fordi det kan skade forsyningen.

Østrigs energiminister, Leonore Gewessler, er bekymret for, om Østrig vil have gas nok, hvis der indføres et generelt prisloft.

- Jeg er klar over, at EU-landene har forskellige synspunkter, men de andre lande bør være bevidste om, at Østrig er afhængig af naturgas og gas importeret fra Rusland, sagde Leonore Gewessler på vej ind til mødet.

Et generelt prisloft på gas risikerer at skævvride markedet, fastslår EU-Kommissionen i dokumentet, der dannede grundlag for fredagens diskussioner.

- Prisloftet vil ikke kun gribe ind i kontraktlige forpligtelser med tredjelande, men vil også sætte en grænse for handler mellem EU-lande, hedder det i papiret.

Med andre ord så risikerer man, at tredjelande ikke i samme omfang vil forsyne EU. Samtidig risikerer man at skabe forstyrrelser i markedet internt i EU. For det er netop prisforskellene, der sikrer, at EU-landene handler internt, så gassen flyder mellem medlemslandene, fastslår Kommissionen.

Derfor bør EU-landene alene ramme Rusland med et prisloft. Ikke venligsindede lande som Norge, der også leverer gas, mener EU-kommissær for energi Kadri Simson.

Det var der dog ikke enighed om på fredagens møde. Her blev man i stedet enige om at lægge et loft på profitten for energiselskaber i EU, der billigt kan producere strøm. Det gælder eksempelvis producenter af sol- og vindenergi.

/ritzau/