Frustrerede landmænd

Udgivet:20. juli 2022, 12.00

Læsetid:1 minut

Af Bo Ritterbusch landmand, medlem af Bæredygtigt Landbrug. debat@midtjyllandsavis.dk

LANDBRUG Krav om massive kvælstofreduktioner har ført til protester, demonstrationer og blokader foretaget af hollandske landmænd. De bliver selvfølgelig desperate og kampivrige, når de trues på deres levebrød – men ifølge meningsmålinger bakkes landmændene vel at mærke op af den hollandske befolkning.

I Sri Lanka ser vi endnu værre optøjer, fordi regeringen har forbudt import og anvendelse af gødning og befalet udelukkende økologisk produktion. Det har skabt hungersnød i den sydøstasiatiske østat, og som historien altid viser, resulterer mangel på mad i oprør. I Danmark er frustrationerne ligeledes store i landbruget.

Selv om vi er verdens duks på både miljø- og klimaområdet, straffer magthaverne os med et hav af både uretfærdige og nyttesløse reguleringstiltag samt ikke mindst en snarlig national CO2-afgift, der med garanti vil flytte både arbejdspladser og en stor landbrugseksport til andre lande. Og det ovenikøbet i en tid, hvor krig forårsager fødevarekrise, og vi mere end nogensinde burde øge produktionen. Uroen ulmer under overfladen herhjemme. Den siddende regerings ansvarsforflygtigelse i minksagen har ikke gjort situationen bedre.

Indlæser debat