Midtjyske Meninger: Miró - hvor er du?

23. februar 2021, 11.07

Foto: Martin Ballund

Jeg har en lommebog. Sådan en rigtig gammeldags én med papirsider. Man kan skrive i den. Det er faktisk det, der er meningen. Der står også ugenumre og flagdage, hvis man skulle komme i tvivl. Lommebogen ser nu ikke så hærget ud som tidligere, da lønarbejdet skulle passes, men alligevel: Den afspejler jo hverdagen og gemmer de aftaler, opgaver og projekter, der skal huskes.

Jeg er klar over, at det er muligt at digitalisere lommebogen. »Det hele kan gemmes«, hører jeg ofte, når - bl.a. min husbond - sidder med øjnene intenst begravet i det lille monstrum af en usjælelig telefon.

I disse coronatider har kalenderen selvfølgelig haft mange blanke sider. Der er ingen aftaler om cafébesøg. Biografklubben figurerer ej heller. Middagsinvitationer tur/retur er der ingen af. - Hvordan mon vores venner egentlig ser ud nu efter et helt år? Ja, håret er blevet længere og måske mere gråt, livvidden? Den taler vi ikke om.

MEN: I min kalender står der i uge 5 lørdag den 6. februar: Åbning af Miró-udstilling på Museum Jorn. Intet kunne være bedre! Og så lige dagen efter kronprinsessens fødselsdag. Flagene var jo så alligevel i sving! Men nej: Her har jeg så også måttet strege ud og skrive aflyst. Den udstilling havde jeg sådan glædet mig til. Nu hænger han så dér. Miró. Helt alene sammen med Jorn. - De to kunne såmænd nok have fået tiden til at gå med en god snak uden publikum. Museet har set frem til at vise denne udstilling, som bestemt har krævet tid, timer og mange forudgående møder og aftaler i kalenderen.

Udstillingen er i hus nu og venter blot på at blive set og oplevet. - For det er det, vi mangler: Kakao til øjnene og flødeskum til sjælen:

»Føden og klæden nok du får« som der står i en lille, dejlig morgensang for børn. - Både føde og klæde er til at få fat i. De store varehuse har det hele, og hvis dét ikke er godt nok, kan vi hige og søge på nettet. Men kunsten? Oplevelserne?

Sundhed og overlevelse handler vel ikke udelukkende om underbukser, citroner og mineralvand? Hvor er den åndelige føde blevet af? Det - i denne sammenhæng - natmørke hav - stiger og stiger: Ingen koncerter, ingen forestillinger på teatrene. Ingen Miró-udstilling.

Lad os nu komme ind! Kronhjorte, harer og fugle er fulde af stress og har både fået pip og tics af alle de rastløse folk, der i små grupper hærger og vandrer op og ned ad skovvejene, som var det en økologisk caminovandring af frygtsomme lemminger.

Egentlig ok og forståeligt. Men lad os nu for Guds, naturens og vores egen skyld komme ind. Til Miró. Jeg glæder mig!

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.