Vinbønder bekæmper mafiaen gennem mad og vin

Nogle af Siciliens mest brutale mafiabosser holdt i generationer egnen omkring Corleone i et jerngreb. I dag er store landbrugsområder konfiskeret af staten og organisationen Libera Terra driver økologisk landbrug og vinproduktion

Udgivet:08. august 2015, 10.14

Læsetid:9 minutter

Lyden af vores lille Fiat Lancia, der klatrer op ad stejle veje og igennem skarpe hårnålesving, slår hul i stilheden.

Nu og da høres en svag bimlen af bjælder fra får og køer, der er sat på græs ét eller andet sted derude i bjergene.

Landskabet er på én gang barskt og goldt - for pludselig at skifte til bløde bakker og store vidder, hvor alt synes at være tilplantet med gyldent hvede, oliven og vinstokke.

Det må være et af verdens smukkeste steder: Alto Belice Corleone på Sicilien - hjertet af Cosa Nostras og mafiaens hjemland.

I generationer var denne frugtbare landbrugsjord omkring Corleone på Sicilien domineret af lokale mafiaklaner, og den lille søvnige bjergby har da også fostret nogle af Siciliens mest brutale mafiabosser som Salvatore Riina, Jack Dragna og Benardo Provenzano.

I dag er omkring 1400 hektar jord imidlertid konfiskeret af den italienske stat i forbindelse med arrestationer og retsforfølgelse af flere af områdets magtfulde mafiabosser. Og 10 kollektiver under paraply-organisationen Libera Terra Mediterraneo driver nu økologisk landbrug og vindproduktion på jorden.

- At dyrke afgrøderne økologisk og uden brug af sprøjtegifte er en måde at give respekt og værdighed tilbage til jorden, og de mennesker, som arbejder der, fortæller Valeria Perzia, en af talspersonerne fra Libera Terra. Som hun understreger:

- Økologien har i den sammenhæng også fået en stor symbolsk betydning. Libera Terra betyder »den frie jord«, og på de 1400 hektarer produceres »mafia-frie landbrugsprodukter« som blandt andet oliven, olivenolie, marmelade, honning, bøffelmozarella, kornprodukter, pasta og småkager og ikke mindst økologisk vine, der sælges til udvalgte forretninger og restauranter i Italien og i lande som USA, Canada, Schweiz og Kina. Også i Danmark forhandles Libera Terras varer af den siciliansk-fødte Riccardo Adragna, som driver webshoppen Social Good Stories.

En god historie ...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 1 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Du kan også købe adgang i 24 timer? Klik her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind

Mere interessant læsning

Mest læste

Livsstil

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere