Kirkens 11.000 hektar

Udgivet:19. september 2023, 09.43

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Bent Kim Jepsen. Pastor emeritus Sensommervej 13, Silkeborg

KLIMA Det er nu kommet frem, at landets menighedsråd har fået etableret et digitalt kort over folkekirkens jordarealer. Kortet over de 11.000 hektar skal bruges til folkekirkens såkaldte grønne omstilling.

Det er meget positivt, at folkekirken vil hjælpe klimaet og naturen. Varieret skovrejsning er helt klart den løsning, der tilgodeser både klima og natur bedst muligt. Den varierede skov opsamler på en gang CO2 og øger biodiversiteten. Det kan ikke siges om solcelleparker og vindmøller.

Det er skræmmende, at vores regering vil lægge et areal på størrelse med Møn ud til solceller, og direkte hovedløst at bruge skattekroner på at putte CO2 ned under jorden.

Heldigvis har vi private initiativer, der forstår, hvor meget den varierede skov forbedrer både natur og klima. Legofamiliens holdingselskab Kirkbi har således besluttet at opkøbe jordstykker over hele Danmark for 2 milliarder kroner med henblik på skovrejsning. Ved at øge landets skovareal øges naturens optag af CO2 og hjælper landet til at opfylde klimamål. Jeg husker endnu at afdøde Svend Auken (S) som minister arbejdede på samme måde for øget skovrejsning.

Men for at skovrejsning skal gøre den store forskel i klimaregnskabet, skal der ske en øget anvendelse af træ og tømmer. Heldigvis har vi også private initiativer, der viser, hvordan det kan gøres. Realdania og Villum Fonden har taget initiativ til at udvikle byggeri, der reducerer CO2 regnskabet til en fjerdedel.

Eksempelvis er Birch Ejendomme med hovedsæde i Silkeborg udvalgt som én ud af i alt ni bygherrer til »Boligbyggeri fra 4 til 1 planet«. Birch er således langt fremme med planlægning af stort byggeri på Kejlstrup Tværvej. Målet med initiativet er at skabe nye og DGNB-certificerede boliger med respekt for de ressourcer, vi har til rådighed på vores planet.

Initiativet vil samle bygherrer, arkitekter, ingeniører, entreprenører, forskere og idéudviklere med det fælles mål at reducere byggeriets CO2-aftryk til en fjerdedel. Ved øget anvendelse af træ i byggeri oplagres CO2 lige så længe, bygningerne er i brug. Godt vi har det private initiativ. Det kunne folkekirken lære af og støtte på sine 11.000 hektar.

Indlæser debat