Bilejere tænker også på klimaet

KM Auto på Bergsøesvej har investeret i ny teknologi, der med brug af brint renser bilens motor, skaber mindre forurening, større udnyttelse af bilens brændstof og bedre økonomi for bilejeren

Udgivet:05. november 2019, 17.15

Læsetid:4 minutter

- Hensynet til miljøet betyder mere og mere. Også for vores kunder. Så da vi fik præsenteret Hydrive kunne vi hurtigt se nogle muligheder. Dels for at udvikle vores forretning, dels for at tilbyde vores kunder en service, der både gav bedre køreglæde og tog hensyn til miljøet, siger Jesper Mortensen, der sammen med Carsten Kofoed står bag KM Auto. Firmaet har netop investeret i ny teknologi, der kan fjerne sodrester fra bilmotorer, der dermed udleder færre skadelige stoffer til naturen. Foto: Martin Ballund

- Det er for miljøet. Det er fordi, vi mærker, at miljøet betyder mere og mere for vores kunder. Og så er det selvfølgelig også for at udvikle vores forretning.

Ordenen kommer fra Jesper Mortensen, der sammen med sin ven og kompagnon Carsten Kofoed står bag KM Auto på Bergsøesvej.

Parret har netop investeret i ny teknologi, der dels hjælper bilejere med at få større køreglæde, dels hjælper med at minimere udslippet af skadelige partikler fra bilens forbrænding.

- Vi fik præsenteret maskinen en dag, hvor vi testede teknologien på en bil, vi lige havde sat en anden motor i. Motoren kørte lidt ujævnt, og efter rensning med systemet »Hydrive«, kunne vi mærke en klar forskel. Samtidig kunne vi rent fysisk se, at den udstødning, der kom fra bilen, var renere end før testen, siger Jesper Mortensen.

En dansk opfindelse

Han og Carsten Kofoed så hurtigt et potentiale i maskinen, der i den forgangne uge blev leveret til firmaet, som de to har drevet siden 2008.

- Hr. og fru Jensen er ikke længere ligeglade med miljøet. Bilejere tænker også på klimaet. Det er noget, alle på en eller anden måde går op i og har en holdning til, siger Carsten Kofoed.

Ikke mindst derfor har firmaet investeret i »Hydrive«, en dansk opfindelse, der ved brug af brint renser bilens motor for partikler, sodrester og øvrige rester fra forbrændingen.

Bag Hydrive står Lauge Jensen, der frem til 2015 stod bag det danske firma Lauge Jensen Motorcykler. Siden har han brugt sin erfaring og viden til at udvikle Hydrive, der sikrer en renere forbrændingsproces i motorer.

- Alle almindelige bilmotorer soder til. Hvis den sod ikke fjernes, betyder det, at motoren over tid ikke har en optimal forbrænding.

- Det betyder, at flere sodpartikler lukkes ud i miljøet, at motoren får en dårligere forbrænding, og at brændstoføkonomien forringes, siger Lauge Jensen, da han er forbi KM Auto for at levere og instruere personalet i brugen af Hydrive.

Gennem elektrolyse fremstiller Hydrive brint, der sendes ind i den varme bilmotor. Her går brint i forbindelse med sod, og resultatet er en ren aske, der blæses ud med udstødningen.

- Resultatet er, at man kan minimere udslippet af røggasser med helt op til 88 procent, og samtidig kan man forbedre brændstoføkonomien med op til 10 procent, forklarer Lauge Jensen.

Bedre oplevelse, bedre miljø

For bilejere er der således mulighed for at gøre noget for miljøet, mens de får en bedre køreoplevelse. Samtidig kan en rensning med Hydrive sikre, at man får sin bil lettere gennem syn.

- Vi oplever kunder, der ikke får deres biler gennem syn, fordi udledningen af røggas er for stor. Den overskrider simpelthen de grænseværdier, der er sat for forurening. Med det her får vi mulighed for at yde en ekstra service for vores kunder, siger Jesper Mortensen, der sammen med sin kompagnon og Lauge Jensen, giver firmaets nyindkøbte Vito årgang 2015 en behandling med Hydrive.

Parret håber, at deres kunder fremover vil benytte firmaets tilbud om rensning af motoren, som en del af bilens almindelige vedligeholdelse.

- Det er et tilbud om almindelig service. Man skal ikke vente, til man mærker, at bilen begynder at køre ujævnt, eller at man oplever dårligere brændstoftøkonomi. Det handler om forebyggelse. På samme måde som man skal børste sine tænder godt hver dag, og ikke vente til man får et hul i sin tand og skal til tandlæge, siger Jesper Mortensen.

Indtil videre er Hydrive repræsenteret ved knap 200 danske firmaer. Herudover er firmaet repræsenteret i Sydafrika og Namibia, ligesom Lauge Jensen i øjeblikket er i dialog med myndighederne i Dubai. Det er dog i Danmark, det største fokus er, og hos KM auto er der store forventninger til firmaets nye investering.

- Det her er kun en lille begyndelse. Vi er sikre på, at der er rigtig mange lokale bilejere, der kan se idéen. Det koster selvfølgelig noget, at få sin bilmotor renset, men vi mener, at mange vil tjene pengene ind i bedre brændstoføkonomi, siger Carsten Kofoed, der sammen med Jesper Mortensen allerede er begyndt at tænke lidt længere end de lokale bilejere.

- Det stopper jo ikke ved almindelige biler. Der er også store udfordringer med lastbiler og busser. Det ideelle vil være, hvis vi også kan få mulighed for at tilbyde den her service til lokale vognmænd, siger Jesper Mortensen, der suppleres af Carsten Kofoed.

- Alle har jo et ønske om at kunne gøre lidt ekstra for miljøet. Og her er der oven i købet en økonomisk gevinst, siger han.

Lauge Jensen (nummer to fra ventre), tidligere stifter og indehaver af Lauge Jensen Motorcykler, står bag Hydrive, der ved hjælp af brint, renser bilens motorer for sodpartikler og andre rester fra forbrændingen. I sidste uge var han sammen med salgsdirektør Morten Ernstsen (tv) forbi KM Auto for at levere firmaets Hydrive. Efterfølgende blev maskinen testet på den Vito årgang 2015, som Carsten Kofoed og Jesper Mortensen (th) for nylig har købt til firmaet.