Garanti for læreplads i Silkeborg Kommune

Udgivet:07. oktober 2021, 12.47

Læsetid:2 minutter

Af Kasper Haagen Jensen og Jens Svenningsen Henholdsvis byrådskandidat for Socialdemokratiet i Silkeborg Kommune og næstformand for 3F Bjerringbro-Silkeborg

UDDANNELSE At starte på en EUD-uddannelse er for omkring 20% af vores unge mennesker en drøm, der går i opfyldelse. At gribe fat i et fag og dygtiggøre sig. At gå på værkstederne på College 360. At glæde sig til en læreplads. Til et arbejde. Til en løn.

Men for nogle af vores unge mennesker, er der en stopklods efter det første år på College 360. De får nemlig ikke nogen læreplads indenfor deres fag. Det er ikke fordi, der ikke er brug for dem og deres fag. Faktisk er der mangel på faglært arbejdskraft.

Lad os sammen lave en garanti for, at Silkeborg Kommunes erhvervsvirksomheder tager vores unge EUD’ere i lære. De kommer jo også til at levere et stykke arbejde undervejs i deres læretid. I en tid med mangel på arbejdskraft er det jo rent win-win
Kasper Haagen Jensen og Jens Svenningsen

Vores lokale virksomheder opretter desværre ikke lærepladser nok, til de unge der har brug for dem.

For nylig vurderede lokale medlemmer af Dansk Industri, at Silkeborg Kommune er landets andenbedste til at støtte erhvervslivet. Det synes vi, at vi skal fejre. Det er noget vi bruger millioner af offentlige kroner på her i kommunen. Måske vi kan bruge den erhvervsvenlighed til at gøre noget for vores unge mennesker.

Lad os tale om »noget for noget«. Vores tidligere statsminister Anders Fogh (V), brugte ofte begrebet »noget for noget«, når han talte om at det offentlige skulle løse en opgave for borgerne. Så skulle fællesskabet have noget tilbage.

Lad os sammen lave en garanti for, at Silkeborg Kommunes erhvervsvirksomheder tager vores unge EUD’ere i lære. De kommer jo også til at levere et stykke arbejde undervejs i deres læretid. I en tid med mangel på arbejdskraft er det jo rent win-win.

Vi kunne måske måle erhvervslivet på evnen til at tage vores ungdom i lære. Vi kunne jo sige »noget for noget«, når vi næste gang sender millioner af kommunale kroner ind i Silkeborg Business. Man kunne måske lade kommunens bidrag til Silkeborg Business være afhængig af, om flere unge får en læreplads. Et resultatmål er jo altid en god motivation.