Midtjyske Meninger: Efterår - hvad nu?

3. oktober 2019, 10.30

Foto: Martin Ballund

Det er uundgåeligt - efteråret er over os. Vi var heldige at få lidt indian summer sidst i september med sommeragtige dage, endda i en weekend, men nu er efteråret kommet for at blive. Det bliver hurtigt mørkt, det er fodkoldt, man skal have strømper på (endelig ikke i sandalen - den skal pakkes ned med resten af sommergarderoben!) og ungerne skal have fingervanter på, når de cykler i skole.

Personligt synes jeg da også, det er vemodigt at sige farvel til lyse aftner og bare ben - lige indtil det bliver forår igen. Men alt i alt er jeg ret vild med efterår. Det er jo også lidt befriende ikke at kunne lave havearbejde efter kl. 19.30 (fordi der er mørkt), at der ikke skal vandes, og at man i det hele taget med god samvittighed kan slænge benene op i sofaen og tænde for tv og stearinlys (Ja, ja, så de klimavenlige af slagsen!).

Efterår er også en helt vildt flot farvepalet af blade i alle mulige farver, og det er uendelige timer på at skrabe blade sammen, hvis man har det, man i ejendomsmæglersprog kalder en »flot opvokset have«.

Det havde vi engang, lige op til skoven, og hold da op man kunne bruge mange timer på at rive blade sammen - ja, det var nærmest et uendeligt arbejde. Nu er haven ny, så den kan ligge så godt som brak henover efteråret og vinteren, skønt!

En anden lækker ting ved efteråret er gensynet med lækre, vamsede striktrøjer, der har ligget gemt væk hen over sommeren. Uh, hvilken fryd det er at trække i en lun trøje, når vinden rusker og regnen pisker ind mod ruden. Faktisk tror jeg ikke, jeg ville trives med at bo et sted, hvor der altid var varmt, selvom jeg elsker sommer og sol.

Efteråret er også årstiden, hvor mange har tendens til at gå i hi - altså på den lidt omvendte måde, hvor man egentlig »samler forråd«, fordi vi biologisk ikke rigtigt går i hi.

Hvis nu man var en bjørn, kunne man se frem til at tabe op mod halvdelen af ens kropsvægt. Det ville nok være i overkanten for de fleste, men en stor del af danskerne kunne med fordel reducere en ikke så lille procentdel af deres korpus. Og netop efterår er årstiden, hvor mange får sofahygge til at rime på, at man skal have et eller andet at hygge sig med - altså noget spiseligt! Og det samtidig med at aktivitetsniveauet falder, for motivationen for at cykle til arbejde eller løbe en tur efter arbejdet daler i takt med at temperaturen falder, det bliver mørkere og vinden rusker. Og man kan i hvert fald ikke cykle på mountainbike i skoven, når det er mørkt!

So what to do? Jeg har simpelthen meldt mig til en holdsport, jeg ikke har dyrket siden jeg var 16. Fast ugedag, tidspunkt og ingen undskyldning for ikke at komme af sted, for det foregår inden døre.

Måske du skulle gøre det samme? Finde badmintonketcheren, badedragten eller knæbeskytteren frem - og rent faktisk komme af sted? God træning og rigtig godt efterår.