DET ER DIT VALG - KV21

Radikale rævekager

25. november 2021, 11.59

VALGTANKER Valget gik som MJA havde forudsagt. Johan Brødsgaard blev kongemager, og det udmøntede sig i et rødt flertal, selv om Johan tidligere på aftenen havde givet håndslag, og der var uddelt krammere mellem R, K og V. Rygterne siger endda, at selv Socialdemokraterne havde opgivet drømmen om borgmesterposten og måtte nive sig selv i armen, da muligheden bød sig.

Under De Radikales kovending faldt De Konservative for fristelsen om borgmesterposten, som Adam og Eva faldt for æblet i paradiset have. Havde K udvist standhaftighed og holdt R fast på den netop indgåede aftale, var udfaldet måske endt anderledes. Eller var udsigten til manglende udsigt pga. høje huse for meget for R’s ledelse? Hvem ved? Men i stedet kastede De Radikale nu deres kærlighed på socialisterne.

Det bliver interessant, om den nye konstituering formår at videreføre en politik med brede forlig, og om de kan fastholde den historiske vækst og fremdrift, Silkeborg har oplevet de seneste 8 år

Oliver Zähringer

Nuvel, det er politisk kynisme sat på spidsen, og så kan man hver især mene om det, som man vil. Hvis man er socialist, er man sikkert jublende lykkelig, er man ikke, føler man sig nok ført bag lyset.

De Radikale står nu i blok med partier, som er langt fra den udviklingspolitik R lovede deres vælgere under valgkampen. Jeg mener at have læst »man må gribe udviklingen, mens den byder sig, for hvem ved, om det slutter om få år«.

EL trækker dog den stik modsatte vej, og ifølge MJA’s øjenvidneberetninger tvang S dem endda til at godkende fem lokalplaner på selve valgnatten, uden at kende indholdet, og R nægtede dem formandsposter i udvalgene. Det viser, hvor lidt tillid man har til EL, som (citat MJA) »var rasende« og samtidig måtte sælge ud af deres principper. Så allerede 1½ måned før det nye byråd tiltræder, kan man spore knaster i det røde samarbejde.

Det bliver interessant, om den nye konstituering formår at videreføre en politik med brede forlig, og om de kan fastholde den historiske vækst og fremdrift, Silkeborg har oplevet de seneste 8 år. For det kan blive meget dyrt for hele Silkeborg kommune, hvis man vil »bremse« den vækst, som skal finansiere velfærden, og som alle andre kommuner misunder os, samtidig med at rød blok skal indfri valgløfterne. Det bliver spændende at se, hvor pengene skal komme fra, og hvem der må spænde livremmen, for det hørte man ikke noget om under valgkampen.

Efter valget er der dog sagt meget lidt konkret om et løft af ældreområdet, så måske svaret ligger der? Men måske de tænker, at man jo ikke kan gøre alle glade, for pengetræer findes ikke, og hvis nogen skulle have glemt det, er det kun ca. 10 år siden, at Silkeborg kommune var tæt på at blive sat under administration, og gadebelysningen måtte spares væk.

Så skidt går det trods alt nok ikke, men det bliver afgørende, hvor meget pres Helle kan modstå fra den yderste venstrefløj, samt hvor tung en overfrakke hun skal bære fra sit eget bagland, hvis der skal opnås bred konsensus i det nye byråd.

Det bliver også spændende om MJA vil holde et lige så vågent øje med den nye konstituering, som de har gjort med den tidligere?

Svarene får vi med tiden.

Indlæser debat