Ung mand fra Ikast varetægtsfængslet: Snød med hjælpepakker for 1,6 millioner kroner

Efter en ransagning på tre adresser i Herning og Ikast er en mand blevet anholdt og fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for socialt bedrageri begået i forbindelse med den midlertidige lønkompensationsordning til virksomheder i økonomisk krise som følge af corona

12. februar 2021, 08.29

Retten i Herning. Foto: Henrik Ole Jensen

IKAST/HERNING Midt- og Vestjyllands Politi modtog den 22. december en anmeldelse fra Erhvervsstyrelsen mod en virksomhed i Herning om mulig overtrædelse af bekendtgørelsen om midlertidig lønkompensationsordning til virksomheder i økonomisk krise som følge af corona. Den indledende efterforskning i sagen førte torsdag til, at tre adresser i Herning og Ikast blev ransaget, og at en 31-årig mand fra Ikast blev anholdt.

Sigtet for socialt bedrageri

Manden er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 289a om socialt bedrageri ved at have givet urigtige og vildledende oplysninger til Erhvervsstyrelsen i forbindelse med ansøgning om lønkompensation og kompensation for faste omkostninger m.m. som følge af corona Der er ansøgt om 1,6 millioner kroner, hvoraf der er udbetalt cirka 600.000 kroner. Den sigtede blev varetægtsfængslet i fire uger.

Firdobling af straffen

- Hjælpepakkerne til de virksomheder, der er kommet i økonomisk krise på grund af COVID-19 er jo etableret for at hjælpe de pågældende virksomheder. Det er klart, at politiet ser med alvor på anmeldelser om snyd med disse hjælpepakker, hvilket også understøttes af den strafskærpelse, som Folketinget indførte i april 2020, der kan medføre en firdobling af straffen, fortæller specialanklager Bolette Nørbjerg fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Den videre efterforskning i sagen skal klarlægge, om der er grundlag for at rejse tiltale mod en eller flere personer i sagen. Af hensyn til netop efterforskningen skete grundlovsforhøret.