Leder: Lønkamp lægger op til værdikamp

15. juni 2021, 12.42

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Nogen udlægger sygeplejerskernes kommende strejke som en konsekvens af, at de hvidkitlede frontmedarbejdere ydede en ekstraordinær stor indsats under coronaen, og at de nu vil belønnes behørigt.

Det kunne ikke være mere forkert.

Lige nu er det dem i hvide kitler, der larmer. Men hvad med de andre faggrupper, der hver morgen står op for at servicere? Kunne vi finde pengene til at honorere dem bedre? Har vi hver især lidt ekstra i pungen at gøre godt med? Har vi råd til ikke at gøre det?

Hans Krabbe i dagens leder

Sygeplejerskerne har i efterhånden en generation med jævne mellemrum været på barrikaderne for at få mere i lønningsposen. Den seneste store armlægning fandt sted i 2008, hvor faggruppen konfliktede i ni uger.

Nu står vi der så igen. 5000 sygeplejersker er udtaget til konflikt fra weekenden. Og flere kan komme til, forstår man på formanden, Grethe Christensen, der måtte se en klar majoritet af sine medlemmer stemme for at strejke.

Man kan diskuterer herfra og til Mikkelsdag, hvorvidt lige præcis sygeplejerskerne får for lidt i løn.

Man kunne også bruge den tilstundende arbejdskamp som anledning til en større diskussion af, hvad det er for et velfærdssamfund, vi gerne vil have i fremtiden.

Ikke mindst fordi vi befinder os på bagkant af en coronapandemi, som viste, at vi lever i et rigt samfund, der måske formår mere, end vi lige går og tror.

Det paradoksale er jo, at danskernes privatøkonomi over en bred kam er i god form, mens vi kontinuerligt hører beretninger fra andre hjørner af samfundslivet om, hvordan man fattes penge til en anstændig, daglig drift.

Sygehusvæsenet, eksempelvis. Hvor det er svært at holde på sygeplejerskerne på grund af løn- og arbejdsforhold. Folkeskolen, hvor der kommer flere og flere elever med særlige behov. Ældresektoren, hvor der skal tages højde for, at vi lever længere, mens flere rammes af demens.

Det alvorlige er, at der bliver færre og færre, der har lyst til at arbejde med at servicere flere og flere. Så hvordan er det, at vi som samfund gør det hipt og attraktivt at blive politibetjente, sygeplejersker, lærere og social- og sundhedsassistenter?

Læs også
Sygeplejersker i Silkeborg strejker fra lørdag
Læs også
Lokal sygeplejerske: Strejke er nødvendig
+Abonnement
Læs også
Under sygeplejerskers strejke: Sådan bliver kommunens beredskab
+Abonnement

Før vi igen sætter turbo på produktion, forbrug, stress og jag, kunne vi passende standse op, se hinanden i øjnene og diskutere, hvad det er for en slags liv, vi har lyst til at leve, og hvad det er for et samfund, vi har lyst til at gøre det i. Coronaen har gødet jorden for sådan en snak.

Lige nu er det dem i hvide kitler, der larmer. Men hvad med de andre faggrupper, der hver morgen står op for at servicere?

Kunne vi finde pengene til at honorere dem bedre?

Har vi hver især lidt ekstra i pungen at gøre godt med?

Har vi råd til ikke at gøre det?

Indlæser debat...