Lokal kunstner stiller skarpt på Bordings bynære natur

René Gade flyttede sidste år fra Aarhus til Bording og blev hurtigt vild med nærheden til naturen. Nu er han klar med en fotoudstilling om Bordings bynære natur

Udgivet:09. juni 2021, 17.32

Læsetid:3 minutter

Efter at René Gade sidste år flyttede fra Aarhus til Bording, blev han hurtigt begejstret for at tage kameraet med ved gåture i naturområderne i og nær byen. Den 45-årige kunstner er nu klar med en fotoudstilling i Kirkehuset. Foto: Henrik Ole Jensen

2 år siden

BORDING En frostkold morgen i det sene efterår var lyset helt perfekt på stien langs Bording Å. I hvert fald set med den nytilflyttede fotografs øjne.

Det satte gang i en proces, som nu kan ses på en udstilling i Kirkehuset på Klochsvej i Bording Kirkeby.

- Jeg har udvalgt ni motiver, som alle er taget i og omkring Bording, fortæller 45-årige René Gade, mens han viser avisen rundt mellem billederne på væggene. Nogle motiver er i glas og ramme. Andre er trykt på lærred, hvilket giver en 3D-agtig effekt, hvor beskueren ved første øjekast kan være i tvivl om, hvorvidt det er et maleri eller et fotografi.

Tilflytter på opdagelse

Der har på grund af corona endnu ikke været officiel fernisering på udstillingen.

- Den vil komme så hurtigt som muligt i forbindelse med kirkekaffe efter en gudstjeneste, fortæller René Gade.

Han og partneren Sofie Gram på 37 år flyttede 1. juli 2020 fra Aarhus til Bording med børnene Bastian og Magne, som er henholdsvis seks og to år.

At valget faldt på stationsbyen mellem Herning og Silkeborg, var lidt af et tilfælde, forklarede René Gade til avisen i september, da parret deltog i Bording Lokalråds velkomstmøde for tilflyttere.

Har det hele

- Bording har det hele, som en børnefamilie skal bruge i hverdagen: vuggestue, børnehave, skole, foreninger, sport, togstation og indkøb, sagde René Gade dengang.

Senere opdagede han, hvor meget bynær natur Bording også har at byde på.

René Gade er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, men de senere år har tinnitus forhindret ham i at dyrke musikken på fuld styrke, så han begyndte at lede efter andre muligheder for at være kreativ.

Rejse til Berlin

Han har malet gennem mange år, og da han i 2009 købte et spejlreflekskamera før en rejse til Berlin, tog fotointeressen for alvor fart.

Da det første barn blev født i 2015, blev det tekniske udstyr opgraderet til et mere professionelt niveau.

Sene efterår

En dag i det sene efterår 2020 fik børnebillederne på kameraets hukommelseskort selskab af detaljerige naturmotiver.

- Jeg havde gået en del ture ad Planetstien i Bording og tænkt, at der skulle jeg fotografere en dag, når vejret var helt rigtigt. Jeg tog kameraet med hver gang, men lyset var aldrig helt perfekt. Men så en morgen opstod muligheden, som jeg havde ventet på. Frost og tåge fik lyset til at være dæmpet og fint, så det fik et eventyragtigt skær over sig, fortæller René Gade.

Det lokale er nærværende

Flere motiver fra andre lokaliteter i Bording blev tilføjet, og efter et stykke tid valgte René Gade at dele nogle af sine fotografier på Facebook.

Dét opdagede Annie Bech Nielsen fra menighedsrådet, og hun kontaktede tilflytteren for at høre, om han ville lave en regulær udstilling.

- Som kunstner er det vildt dejligt, at folk vil se ens værker, så det ville jeg gerne, siger René Gade med et stor smil.

Ved udstillingen i Kirkehuset kan man blandt andet se nærmere på hundeskoven i efterårsfarver, solnedgang over Planetstien, en fåreflok ved Firhuse, solnedgang over en kartoffelmark ved Arslevvej og morgenstemning på den hævede gangsti ved åen.

- Jeg er altid på udkig efter gode steder at fotografere, og jeg synes, det er lidt specielt at lede efter dem lokalt. Det er en god måde at lære sit område at kende på, og det er mere nærværende med motiver, som folk kan kende fra deres egen by, end hvis man bare hængte et foto af Eiffeltårnet op på væggen, siger René Gade.

Vådområderne langs Bording Å er gjort tilgængelige med etableringen af en hævet gangsti af træ, som her ses på en frostkold morgen i det sene efterår. Foto: René Gade
Hvis man vil opleve stilheden i det gamle anlæg, skal man nok gøre som fotografen og ankomme meget tidligt om morgenen, for her er tale om særdeles bynær natur. Børnehaven og vugge­stuen ligger på den anden side af rækken med høje træer. Foto: René Gade
Efterårets farver i frostvejr. Foto: René Gade