Himmelbjerget som en del af Unescos verdensarv

Udgivet:13. maj 2019, 13.25

Læsetid:1 minut

Af Thomas Cordtz Ry Byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Skanderborg

4 år siden

HIMMELBJERGET »Himmelbjerg-planer: Flere skal være med« skriver Midtjyllands Avis 8. maj, efter økonomiudvalget i Skanderborg Kommune på seneste møde besluttede at inddrage flere interessenter i arbejde om Himmelbjergplanerne. Og det er jeg ganske enig i.

Fra turistorganisationen, fra erhvervet og for den sags skyld også konservativt hold har der længe været ønske om, at flere interessenter blev inddraget i planerne for Himmelbjerget, og derfor argumenterede jeg for netop dette på seneste økonomiudvalgsmøde. For mig er det helt naturligt, at nogle af de mange foreninger, der leverede værdifulde input ved borgermødet i Ry og flere af de erhvervsdrivende - både i turisterhvervene, men også generelt - inddrages.

Samtidig slog jeg på sidste økonomiudvalgsmøde til lyd for, at styregruppen aktivt skulle undersøge muligheden for at få Himmelbjerget med på Unescos Verdensarvsliste. Og hvorfor egentlig ikke? Som arnested for det danske, folkeligt forankrede demokrati og som en umistelig del af den demokratiske fortælling kvalificerer Himmelbjerget sig i den grad mine øjne - helt på linje med Jellingestenene, Kronborg og Christiansfeld.

Som sidegevinst vil en plads på Unescos liste også være et markant kvalitetsstempel i sig selv, der vil tiltrække både flere besøgende og tillige fonde i arbejdet med udviklingen af området. Alt sammen skal selvfølgelig foregå nænsomt og i respekt for stedets historie og naturlige skønhed. Jeg mener, en plads på verdensarvslisten vil være det rigtige skridt i retning af at udfolde Himmelbjergets fulde potentiale, så det også fremover vil være et attraktivt udflugtsmål for kommende generationer.

Derfor bør styregruppen arbejde for at få Himmelbjerget, tårnet og de omkringliggende bakker på Unescos Verdensarvsliste.