Gjern-succes med gulve på slægtsgården

Virksomheden Areo på Ellerupvej udenfor Gjern er siden etableringen i 2011 vokset fra 16 til 60 ansatte

Udgivet:16. juni 2022, 16.30

Læsetid:5 minutter

Michael Hougaard, til højre, og Jens Hougaard er brødre og forretningspartnere. Areo A/S har eksisteret siden 2011, og lige nu medvirker Gjern-firmaet blandt andet ved opførelsen af højhuset Lighthouse i Aarhus.

Jakob Munk Schmidt
Journalist| jams@midtjyllandsavis.dk
Jakob Stigsen Andersen
Fotograf| stigsen@midtjyllandsavis.dk

Ejendommen er godt 40 hektar stor, og bygningerne på Ellerupvej 34 omgives for tiden af marker i de lysegrønne farver. Vi er i det bakkede sommerlandskab øst for Gjern cirka halvanden kilometer fra kommunegrænsen, hvor Silkeborg Kommune og Favrskov Kommune mødes.

Eftermiddagssolen skinner på gårdspladsen, der omkranses af ejendommens tre længer. Et skilt over den ene af hovedbygningens to yderdøre fortæller, at her er administration for virksomheden Areo A/S.

Ejerne af Areo er to lokale brødre, Michael Hougaard og Jens Hougaard. 50 procent hver, har de.

Brødrene er syvende generation på slægtsgården.

Ingen af dem ønskede at blive landmænd som deres forfædre, men omvendt ville de gerne beholde familiestedet. Michael Hougaard og Jens Hougaard fandt løsningen ved at drive gulvfirma på Ellerupvej sammen med deres knap 60 kolleger.

Kommer man kørende en søndagstur på Ellerupvej, falder det nok ikke én ind som det første, at her ligger en virksomhed med 60 mennesker på lønningslisten samt professionel bestyrelse og en kundeliste med navne som Arla og Vestas.

Men sådan er det.

Areo er firmaet, som netop nu laver gulvarbejdet ved opførelsen af Danmarks højeste boligbygning, Lighthouse på Aarhus Ø.

- Vi laver undergulvene, og det er første gang i Danmark, at der skal pumpes op i 142 meters højde. Det har været en lærerig proces, og vi er rigtig stolte af at være med til Danmarks højeste bygning. Vi forventer at være helt færdige lige efter sommerferien, fortæller Michael Hougaard.

Gulvarbejdet i den 45 etager høje bygning omfatter godt 31.000 kvm.

Areo har været over arealet af fire omgange med pumpefærdig gulvmasse.

- Vi er helt oppe på toppen af bygningen nu, og det er altid spændende, om alt lykkes, når det er noget, der ikke er prøvet før. Men vi har gjort det, tilføjer Jens Hougaard.

Det er flydende materialer, Areo beskæftiger sig med - materiale, der bliver til en hård og slidstærk overflade fri for fuger.

Købt ud af MT Højgaard

Indledningen var i 2011, hvor Jens Hougaard købte forretningsenheden MTH Coating ud af MT Højgaard-koncernen.

- Endnu længere tilbage var jeg bankmand, indtil jeg i 2008 blev ansat i MT Højgaard med ansvar for deres gulvafdeling. I 2010, hvor vi havde haft finanskrise i et par år, blev jeg bedt om af gøre afdelingen salgsklar. Men der var ingen købere, så i stedet blev vi enige om, at jeg kunne købe det hele ud inklusiv personale, lager, maskiner, ordrebeholdning og kunderegister, fortæller Jens Hougaard.

Michael Hougaard er uddannet bygningskonstruktør og Jens Hougaard bankuddannet. Begge er bosat i Silkeborg-området, og virksomheden drives fra slægtsgården, hvor de er syvende generation i familien.

Selskabet Areo Coating A/S var en realitet i 2011, og et par år senere sendte Jens Hougaard bud efter sin bygningskonstruktøruddannede bror.

- Jeg kom med erfaring fra entreprenørbranchen og havde et godt netværk, så Jens bad mig om, at komme med i Areo for at hjælpe med salg og kalkulation på opgaverne, fortæller Michael Hougaard.

Han er firmaets salgsdirektør, mens Jens Hougaard er administrerende direktør. Siden 2016 har ejerskabet været ligeligt delt.

- Vi er i gang med vores tolvte år, og er vokset fra 16 medarbejdere i starten til i dag 60 medarbejdere. Det har udviklet sig sundt uden bare helt at stikke ad opad, siger Michael Hougaard og Jens Hougaard.

Udgangspunktet for 11 år siden var med fokus på coating - fugefri gulve, og de senere år har Areo tilføjet forskellige andre forretningsområder.

- Vi har kompetencer inden for forskellige nicher. For fem år siden begyndte vi for eksempel med forretningsbenet, hvor vi laver cementbaserede undergulve, siger Jens Hougaard.

Areo har medvirket til flere kendte byggerier af nyere dato. Royal Arena og Den Blå Planet i København samt Aros i Aarhus er eksempler.

Bro-membram

Epoxy-underlag til køretekniske anlæg klares også, og derudover har Areo investeret i en specialmaskine fra USA, som anvendes ved renovering af vejbroer.

- I øjeblikket arbejder vi på Sallingsundbroen og en stor bro i Aalborg. Maskinen sprøjter en membran på, og det er vi den eneste virksomhed herhjemme, som kan gøre, fortæller Jens Hougaard.

Projekterne med selvnivellerende gulve fra Gjern rammer hele Danmark, og ejerne er taknemmelige over at have loyale og fleksible mennesker ansat.

- Vi er ikke noget uden gode medarbejdere, og vi prøver hele tiden på at udvikle medarbejderne, så vi bliver ved med at være de bedste inden for vores forskellige nicheområder. Både i produktionen, administrationen og salgsafdelingen gør vi meget ud af hele tiden at udvikle nogle værktøjer, som gør, at vi bliver ved med at være de bedste, fastslår Jens Hougaard.

- Medarbejderne er vores sølvtøj. Dem passer vi virkelig godt på. Fem ud af 60 er fleksjobbere, og dem er vi også rigtig glade for, tilføjer Michael Hougaard

Salgsdirektøren fortæller, at Areo dels sikrer sig ordrerne i rollen som underentreprenør dels via direkte aftaler med større firmaer. Medicinal-firmaer og mejerier er eksempler på det sidste.

- I denne type virksomheder er der krav om høj hygiejne med faste processer, som skal overholdes. På Arlas mejeri i Nr. Vium har vi to-fire mand gående hele tiden. Her er vi fast husentreprenør, forklarer Jens Hougaard og Michael Hougaard.

Hovedparten af Areos ansatte har deres hverdag rundt om på de forskellige byggepladser. 10-15 mennesker har fast arbejdssted på Ellerupvej, og ifølge ejerne er det bestemt ikke nogen ulempe at drive virksomhed på afstand af byzonen.

- Vores medarbejdere er glade for at komme her. Naturen er smuk, og om sommeren spiser vi sammen udenfor.

- Vi har det godt, og også folkene »i marken« kommer her ofte. Alle er altid velkomne i administrationsbygningen. Vi gør alt for, at stå på en lige linje og herudfra kæmpe i fælles front alle sammen, siger Michael Hougaard.

Tre spørgsmål om lokalområdet

1. Hvad betyder lokalsamfundet for jer som virksomhed?

Vi er en landsdækkende virksomhed, og derfor er selve placeringen af vores virksomhed ikke afgørende. Vi kunne i princippet bo hvor som helst, og stedet her er valgt, fordi det er vores slægtsgård.

2. Hvordan gør I lokalsamfundet stærkere?

Vi sponsorerer en masse sport, og vi er sponsor for hospitalsklovne blandt andet. Vi er sponsor i lokale klubber i Gjern, og vi donerer gaver til deres arrangementer og lignende. Vi er sponsor i Silkeborg IF og Bjerringbro-Silkeborg Håndbold. Vi har et par stykker fra Gjern blandt vores ansatte, men ellers kommer de rundt omkring fra i hele landet. Der er et par stykker på Sjælland.

3. Hvordan adskiller Gjern sig fra andre lokalsamfund?

Naturen. Her er skønt at være. Området er stille og roligt, og vi kan høre på de af vores medarbejdere, der kommer langvejs fra, at de synes, her er dejligt. Det er noget, de bemærker.

Areos lastbiler kører på landevejene hver dag året rundt, og firmaet ønsker i den forbindelse at bidrage den anden vej i forhold til CO2-spørgsmålet.

- Vi har 40-45 hektar jord, og vi vil gerne plante til med skov. Sidste år plantede vi seks hektar med ny skov, og det gør vi fordi, vi godt ved, at vi er en af synderne, når vi har mange biler kørende rundt på vejene. Vi vi gerne give noget den anden vej. Vores mål er at alt, der må beplantes med skov, skal beplantes, og på nuværende tidspunkt har vi 20-25 hektar med skov siger Jens Hougaard.

Mere interessant læsning

Mest læste

Erhverv

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Af samme forfatter

Se flere

Af samme forfatter

Se flere