Leder: En sund sidste skoledag

Udgivet:20. maj 2022, 10.58

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Hans Krabbe
Chefredaktør| hkr@midtjyllandsavis.dk

Det blev en våd omgang for afgangselevernes sidste skoledag i Silkeborg i går.

Ikke fordi de unge mennesker var marineret i dåseøl eller breezers - men fordi der for en gangs skyld kom noget vand fra oven.

Torsdagen markerede premieren på det nye, alkoholfri koncept for festligholdelsen af, at folkeskolen nu snart er et overstået kapitel. 1200 fantasifuldt udklædte unge flokkedes i Lunden, og at dømme ud fra bulletinerne fra festpladsen, så gik alt godt, hvilket bekræftes af døgnrapporten fra det lokale politi: Det blev en god fest, uden ballade.

I virkeligheden er det paradoksalt, at vi bruger kræfter på at rapportere om en sidste skoledag uden alkohol. Det er eksempelvis også en gigantisk historie i Aarhus i dag.

For hvornår var det lige, at det blev en accepteret kendsgerning, at en sidste skoledag skulle være MED alkohol? Det er vel en af den slags skred, der sker hen over år. Først lidt, så mere og mere. Og til sidst så meget, at vi endte med helt unge uden kontrol over sig selv.

Lyder han nu som en gammeldags strammer, der ikke under de unge en fest? Måske. Men selv om de virker voksne, så er der altså tale om børn, og der er ikke en eneste god grund til, at skolerne skal understøtte et alkohol-indtag blandt børn.

Derfor er det også et prisværdigt initiativ, at en gruppe skolefolk har grebet depechen og lanceret en ny, tørlagt måde at afvikle sidste skoledag på. Og det er både glædeligt og motiverende for arrangørerne, at det gik godt.

Som en af arrangørerne, pædagogisk leder på Hvinningdalskolen Niels Folke, siger, er det et langt, sejt træk at ændre på festkultur og vaner. Men et par års ufrivillig pause på grund af coronaen gør, at tidspunktet er det helt rigtige for at fjerne alkoholen fra sidste skoledag.

For den enkelte unge kan det i virkeligheden være en befrielse, at alkoholen er hevet ud af ligningen. Gruppepresset og forventningen om, at »nu skal vi være fulde« kan være massivt i en klasse. I går var presset væk, og det har formentlig været en lise for mange.

15-årige Benjamin Carlsen fra Frisholm Skole - klædt ud som en anden Jack Sparrow fra filmen Pirates of the Caribbean - pakker det fornemt ind:

- Jeg drikker ikke selv, så jeg synes, det er fint og bakker op om det nye koncept. Dem, der gerne vil drikke, kan gøre det til klassefesten i aften.

Nemlig, Benjamin. Så er det forældrenes ansvar, og så må de råde, guide og træde i karakter.

Det kan aldrig blive skolens opgave at tilskynde til eller uddanne i drikkeri.

Indlæser debat