Gudenåen er for alle - ikke kun Jarl Gorridsen og vennerne

Udgivet:12. september 2023, 10.57

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Peter Sig Kristensen Borger ved Gudenåen i 18 år

GUDENÅEN Tange Sø, og folkene omkring den, er omgængelige mennesker.

Det samme gælder de folk, der som jeg ønsker os en mere fri Gudenåen. Som jeg forstår det, arbejder vi efter, at Gudenåen er for alle, som Jarl Gorridsen og vennerne arbejder for, at Tange Sø er for alle.

Udfordringen ved Tangeværkets el-produktion er, at den lukker af, så Gudenåen ikke er for alle. Denne el-produktion, som er god grøn strøm, spærrer således for naturen.

Det gælder fiskene i Gudenåen, som lystfiskerne gerne vil have lov at fiske, men de er for mig at se bare en detalje. Gudenåens store fedtfinnefisk, laks og havørred, er prægtige, men den virkelig fede natur er den natur, vi som lokale borgere ved Gudenåen, kommuner og samfund som helhed er internationalt forpligtet til at sikre gode leveforhold.

Det er arterne odderen, den grønne kølleguldsmed, den store vandsalamander, damflagermusen og bæklampretten.

Det er de arter, og ikke det for enden af lystfiskerens stang, jeg som borger ved Gudenåen kæmper for, skal have friheden. Jeg og andre er Gudenåens liberalister. Det er for deres skyld, at vi skal skifte vores perspektiv fra Tangeværkets grønne el-produktion til en naturrig Gudenåen for alle.

Udfordringen er, at Folketinget sidder på deres hænder i sagen og virker mere frygtsomme end Edvard Munch hovedperson i »Skriget«. Folketinget er i denne sag en samling bangebukse, som skulle forestille sig at lede vores land, men som i årevis har værget sig ved at gøre noget for Danmarks største vandløb, som dækker et område på størrelse med Fyn.

Tænk sig, hvis Folketinget på samme måde i årtier lod være at tage beslutninger gældende for Fyn? Her måtte man plyndre og hærge - og køre alt for stærkt - Folketinget lod det flyde, som de ikke lader Gudenåen flyde, selvom deres egne love siger, at Gudenåen skal flyde. I deres undladelsessynd lader Folketinget i stedet for midtjyder slås internt om Gudenåen.

En opfordring herfra skal være, hvis du kender et medlem af Folketinget, at du prikker dem i ryggen og gør dem obs på deres ansvar for årtiers konflikt om Gudenåen.

Du må helt selv bestemme, hvor hårdt du prikker.

Indlæser debat