Jøderne bønfaldt De Allierede: Bomb Auschwitz!

For 75 år siden flygtede to jøder fra Auschwitz og skrev en rapport til De Allierede om udryddelseslejren. Håbet var, at de ville ødelægge gaskamre og jernbanelinjer, men intet skete - tværtimod fortsatte myrderierne i højere tempo end nogensinde før. Årsagen er så kontroversiel, at debatten om »ikke-bombningen« af Auschwitz stadig er betændt

Udgivet:14. april 2019, 11.00

Læsetid:10 minutter

Imod alle odds lykkedes det den 10. april 1944 de to slovakiske jøder Rudolf Vrba og Alfred Wetzler at flygte fra den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz.

Wetzler havde kort forinden opsøgt Vrba - de to kom fra den samme by omkring 50 kilometer fra Bratislava - og havde indviet ham i planen. Ligesom mange andre fanger blev slovakkerne sendt på tvangsarbejde uden for lejren, og hver dag passerede de en bunke planker, hvor Wetzler havde opdaget et hulrum. Her gemte de sig i tre dage, mens SS gennemsøgte lejren og omegnen for at finde dem.

I tre døgn sad de i samme stilling uden at lave den mindste lyd og uden at få hverken vådt eller tørt. De måtte bruge alle deres kræfter på at løfte plankerne og liste ud i mørket, hvor en tur på mere end 120 kilometer til Slovakiet gennem det nazistisk besatte Polen ventede dem.

Med hjælp fra lokale bønder, der skjulte dem og gav dem mad og tøj, lykkedes det. I Slovakiet skrev de en rapport om de forbrydelser, nazisterne og deres medløbere begik i Auschwitz. Rapporten blev sendt videre til De Allierede, og imens ventede Wetzler og Vrba på, at fly fra enten Royal Air Force eller det amerikanske flyvevåben skulle bombe gaskamrene, krematorierne og jernbanesporene, der førte frem til udryddelseslejren.

Det skete bare aldrig.

Europas medansvar?...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb dagsadgang her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind