Annie Ernaux får Nobelprisen i litteratur som kvinde nummer 17

Den 82-årige Annie Ernaux har skrevet "Årene", der står som et moderne mesterværk i fransk litteratur.

Udgivet:06. oktober 2022, 13.43

Læsetid:2 minutter

Annie Ernaux er en af Frankrigs største nulevende forfattere. Hun har fået tildelt årets Nobelpris i litteratur.

/ Ritzau /

STOCKHOLM Årets Nobelpris i litteratur tildeles den franske forfatter Annie Ernaux.

Det oplyser det litterære selskab Det Svenske Akademi.

Hun er den 17. kvinde til at få litteraturprisen, siden den første gang blev uddelt i 1901.

I begrundelsen lyder det, at Ernaux "konsekvent og fra forskellige vinkler udforsker et liv præget af stærke forskelle med hensyn til køn, sprog og klasse".

Hun tildeles prisen for "det mod og den kliniske skarphed, hvormed hun afdækker det personlige mindes rødder, fremmedgørelse og de kollektive begrænsninger".

Hun fik første at vide, at hun havde fået prisen, da det svenske nyhedsbureau TT ringede hende op umiddelbart efter offentliggørelsen.

- Nej! Virkelig? Jeg er meget overrasket, er du sikker på, at jeg har fået den?

- Jeg arbejdede i morges, og telefonen har ringet hele tiden, men jeg har ikke svaret. Jeg kan høre, at den ringer hele tiden nu, sagde hun ifølge TT, da nyhedsbureauet talte med hende.

Efterfølgende har hun torsdag sagt til den svenske tv-kanal SVT, at det er en "meget stor ære" og et "stort ansvar" at modtage prisen.

Annie Ernaux er forfatteren bag en række bøger, men er især kendt for "Årene", som betragtes som et moderne mesterværk i fransk litteratur.

I en anmeldelse i Information fra 2021 kaldes bogen "ikke bare et hovedværk i Annie Ernaux' forfatterskab, men i moderne litteratur" og en "utrolig bedrift af en menneskelig bog".

Det er en roman om Frankrig og om en kvindes liv fra 1940'erne og frem. Bogen kombinerer en personlig historie med en beskrivelse af det omkringliggende samfund.

Siden første uddeling i 1901 har der to gange været dansk nobelhæder for litteratur.

I 1917 fik forfatterne Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan tildelt Nobelprisen i litteratur, mens den i 1944 gik til forfatteren Johannes V. Jensen.

/ritzau/

Indlæser debat