Frivilligheden blomstrer i Kulturhuset

Udgivet:01. november 2017, 11.46

Læsetid:1 minut

Lars Work Kristensen
Journalist| lwk@herningfolkeblad.dk

6 år siden

Lukning Næste sommer lukker Kulturhuset Silkeborg! Kommunen vil sælge Hostrupsgade 14.

Men hvad skal der så blive af alt det, der - ulønnet og på frivillig basis - foregår i Kulturhuset?

Mange af de frivillige (og gratis!) aktiviteter er udsprunget i et samspil mellem husets brugere og ville ikke fungere hver for sig.

Grænserne er flydende, og folk, der kommer af en helt anden grund, falder ind og hjælper til som frivillige, når der er brug for det - fx i køkkenet før den ugentlige fællesspisning. Under måltidet eller til en jam-aften finder andre måske ud af, at de i fællesskab kan sætte gang i en ny frivillig aktivitet - fx undervisning i mavedans, forberedelse af klimadag eller kreativ nørkle-workshop i husets atelier.

Onsdagens Café Venlig er ikke kun et vellykket integrationsprojekt, hvor indvandrere og flygtninge kan mødes med danskere og få hjælp med sproget eller offentlige papirer; det er også et uforpligtende mødested, hvor folk, der måske ikke troede, de duede til noget, kommer med hjemmebagt kage, tilbyder klipning af folk med dårlig økonomi, lapper cykler eller inspirerer hinanden til kunstnerisk udfoldelse.

Dertil kommer de »smalle« foreninger, der kan bruge Kulturhuset som springbræt til et mere udadvendt liv: Sind Ungdom, DFUNK, LGBT - og de politiske ungdomsforeninger, der nemmere kan samle medlemmer i et hus, hvor der også foregår så mange andre ting.

Det hele virker så godt, fordi unge og ældre mødes i huset på kryds og tværs. Skal det virkelig slutte, fordi et kortsynet (afgående!) byråd engang besluttede at kapitalisere den gamle bygning på Hostrupsgade?