Ordblinde drømmer også om uddannelse

Udgivet:13. oktober 2021, 13.30

Læsetid:2 minutter

Af Kristian Stride Byrådskandidat for Socialdemokratiet i Silkeborg kommune

UDDANNELSE Folkeskolen i Silkeborg har taget et kvanteskridt i ordblindeindsatsen, om end ikke i mål, så dog på vej. Lærerne bliver bedre, hjulpet af teknologien, efteruddannelse, nationale strategier og mange forældres ihærdige påmindelser om fx OCR-behandlinger, så over de kommende år vil mange flere unge kunne vælge frit imellem alle ungdomsuddannelser, erhvervsfaglige som gymnasiale.

Nogle steder screener man alle elever og søger specialpædagogisk støtte, og giver eleverne god støtte og vejledning, andre steder er der stor mulighed for, at man falder imellem to stole, og helt falder fra
Kristian Stride (S)

Det kræver, at ungdomsuddannelserne i den grad sætter sig sammen og lærer af hinandens erfaringer, for der er milevidt forskel på, hvilken uddannelse man vælger. Nogle steder screener man alle elever og søger specialpædagogisk støtte, og giver eleverne god støtte og vejledning, andre steder er der stor mulighed for, at man falder imellem to stole, og helt falder fra.

Ordblindhed er en barriere for at gennemføre uddannelse, og den forstærkes yderligere af ens sociale baggrund, og dem med den svageste klarer sig dårligst, og det er dem, vi skal kunne sende trygt ind i vores ungdomsuddannelser.

Alle unge ordblinde har samme håb og drømme om uddannelse og karriere, men for alt for mange går ønsket ikke i opfyldelse. Færre ordblinde unge gennemfører den uddannelse, de er påbegyndt, og endnu færre påbegynder en videregående uddannelse end deres jævnaldrende, og det kan vi godt gøre noget ved lokalt i Silkeborg.

De fleste ordblinde oplever det som en kamp, fagligt og følelsesmæssigt - de føler sig usikre, dumme, misforstået og har i perioder ikke lyst til skolen.

I den kommende byrådsperiode skal der sættes fokus på ordblindhed, jeg vil lægge pres på, at den politiske repræsentation i ungdomsuddannelserne sætter fokus på problematikken, og at Silkeborgs ungdomsuddannelser bliver first movers på, at alle unge skal kunne nå deres drømme.

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Seneste nyt

Se flere