Politisk Parentes: Fuck det hele

Udgivet:03. december 2022, 08.00

Læsetid:5 minutter

Af Ejv Bjørnkjær. debat@midtjyllandsavis.dk

2 måneder siden

Jeg ved det godt, det hele står i disse dage i fodbold-VM’s tegn, og gør det ikke det, står det i regeringsforhandlingernes – sonderingernes? tegn – men vigtigst af alt:

Julen nærmer sig! Der er mindre end en måned tilbage.

Og så kan der være grund til at minde om den gode, gamle, som jeg så gentaget på Facebook forleden:

»Vigtig besked til alle jer, som febrilsk farer rundt og gør rent og pudser af før jul:

Det er JESUSBARNET, der er på vej. Ikke Fødevarestyrelsens kontrolenhed ...«

Men vi undgår vel ikke det med vore sportslige resultater, der optog det meste af landet hele måneden. Min bror – der er fodbold-analfabet – lod sig rive med i en begejstring, der ellers ligger ham fjernt (han er fra Jylland), da han meddelte mig, at det trods alt ikke står så skidt til med Danmark og idrætten:

»Jamen, er det da ikke fantastisk!« udbrød han.

»At vi ikke kunne banke Tunesien?« spurgte jeg. »Jeg har svært ved at se det fantastiske i det.«

»Tunesien?« svarede han desorienteret. »Nej, at vi tævede Schweiz, så vi for første gang i 28 år er Europamestre!«

Nu var det min tur til at være desorienteret.

»Men vi spillede ikke mod Schweiz,« sagde jeg.

»Det gjorde vi da,« sagde han. »Curlinglandsholdet! Dupont og Dupont. De tævede resten af Europa, mens I sad klistret til skærmen og græmmedes over at vi tabte et par fodboldkampe.«

Indrømmet, det gik min næse forbi – og det meste af den danske sportspresses med – for hvem interesserer sig for kvindecurling, når der er fodbold på menuen?

Og så endda mandefodbold!

Ud over min bror. Og min ven majoren, der også lider under at han aldrig lærte at håndtere en fodbold (hvis man det da er lovligt at HÅNDTERE en fodbold). Han følger i stedet intenst med i bueskydning efter at en ung pige fra Holstebro – Kirstine Danstrup Andersen - for to år siden vandt DM og nu går benhårdt efter at kvalificere sig til OL et eller andet langt fra Holstebro.

»Så gem ikke klaphatten væk,« siger han optimistisk.

Bueskydning!

Klaphat!

Men indrømmet, jeg har set billeder af denne Kirstine, og jeg kan ikke udelukke, at min brors - og majorens - fascination af disse sportsgrene især har at gøre med at udøverne er unge kvinder. Meget kan siges om Simon Kjær, Christian Eriksen og Kasper Schmeichel, men ingen af dem appellerer voldsomt til ældre mænd ...

Bortset fra det med bolden.

Det er dog værd at bemærke, at fodboldstjernen Cristiano Ronaldo i denne uge indgik en milliardkontrakt, der vil sikre ham i hans fodboldlivs efterår. Ud over de mange milliarder, han allerede har skrabet sammen.

Come on, curlingpiger! Come on, bueskytter!

Hvad jeg ville sige med alt dette:

Slap af!

Der skal nok gå! Når vore fodboldspillere lige får tid til at puste ud efter en lang og streng sæson falder alt på plads igen, og vi vil opdage at livet fint går videre, selv om vi taber et par fodboldkampe.

Og lige om lidt går det løs med VM i håndbold. Her er Danmark forsvarende mestre, men selv om det ikke er nogen garanti for resultatet, er der dog én trøst:

TV2’s Morten Bruun – den mest vidende fodboldkommentator, vi har her til lands – men desværre også den mest kedelige - kommenterer kun fodbold!

Så der skulle være en chance for at vi holder os vågne under håndbold-VM ...

Alt mens det hele druknede i fodbold, curling og gamle danske triumfer i bueskydning, gik livet i de politiske cirkler deres egen gang. De vandrede ud og ind ad kongelig undersøger, fungerende statsminister Mette Frederiksens forskellige døre – underlarmende tavshed om, hvad det blev snakket om bag de lukkede døre.

Helt, helt normalt, når der sonderes og forhandles. Selv om vi ikke er vant til at det varer så længe som nu. På den anden side er vi heller ikke vant til at befolkningen – dvs. vi vælgere – sammensætter et så samarbejdsudueligt folketing som vi har gjort denne gang.

Så strengt taget har vi kun os selv at takke om det går så galt at V og S danner regering. Alle alternativer kan være værre?

Imens har kommentatorerne kronede dage. Der går ikke en dag, hvor de ikke analyserer sig frem til snart den ene udgang på det hele, snart den anden. Selv om de knap kan følge med i Løkkes skiftende holdninger. Mens Hans Engell forklarer De konservative, hvad de skal stille op med Søren Pape. Som mangeårig konservativ ved han det bedre end dem, der er konservative i dag! Går de i regering bliver det dyrt! Gør de ikke, bliver det også dyrt ...

Vogt jer! Engells objektivitet kan ligge på et lille sted. Alligevel bruges han af landets fremmeste tv-medie som »uafhængig« iagttager. Og sådan er det hele vejen rundt. Hvem kan man stole på?

Nå, ja, måske Enhedslisten! De siger i hvert fald tingene, så man kan forstå dem: »Fuck, Socialdemokratiet!« lød det forleden fra Søren Egge Rasmussen. Med reference til Kina, gudhjælp’me, hvor de siger »fuck« til magthaverne, når de er utilfredse med tingenes tilstand. »Det er vi i Enhedslisten lige nu.«

Ja, den er helt gal, når de danske røde bruger amerikanske skældsord til at lufte deres vrede over Mette Frederiksen.

Mit bedste råd er:

Slap af! Det skal nok gå. Julen nærmer sig. Det er Jesus, der er på vej – ikke fødevarekontrollen ...

Fuck det hele!

Indlæser debat