Tak for mange år med ferskvandsforskning i Silkeborg

17. november 2021, 12.45

Foto: Jens Anker Tvedebrink

MILJØFORSKNING Nu er det endeligt blevet besluttet at Aarhus Universitet i løbet af foråret 2022 flytter sin forskning fra Silkeborg til Campus i Aarhus. Det sker efter knap 45 år i Silkeborg, hvorfra en stor del af landets forskningsbaserede viden om forvaltningen af natur- og miljø i og omkring vores vandløb og søer er udgået. Først på det gamle Ferskvandslaboratorie i Lysbro, derefter i tiden med Danmarks Miljøundersøgelser og siden 2009 på Aarhus Universitets institut på Vejlsøvej 25 i Silkeborg.

Det er en forskning, som har været til stor gavn for natur- og miljøtilstanden i landets mange vandløb og søer, som vi i Silkeborg kommune netop er så rige på. Vigtige milepæle på vejen har været udviklingen af nye måder at restaurere og gendanne vandløb, søer og vådområder på, viden om betydning af vedligeholdelsen af vandløb, oversvømmelser, samt uddannelsen af flere hundrede kandidat- og ph.d.-studerende i ferskvandsøkologien. Sidst men ikke mindst er miljøforskningen på Aarhus Universitet i 2021 ranket som den 56. bedste mellem alle verdens universiteter.

Nu vil rammen om Aarhus Universitet på Vejlsøvej 25 i Silkeborg stå tom efter foråret 2022 - så et naturligt spørgsmål er, hvad politikerne i det kommende byråd i Silkeborg kommune vil anvende forskningshuset til?

Brian Kronvang

Nu vil rammen om Aarhus Universitet på Vejlsøvej 25 i Silkeborg stå tom efter foråret 2022 - så et naturligt spørgsmål er, hvad politikerne i det kommende byråd i Silkeborg kommune vil anvende forskningshuset til? Skal det i fremtiden være rammen om en af de uddannelser, som universiteterne er pålagt at flytte ud fra de store byer - måske invitere et nyt universitet til byen? Skal huset måske være rammen om et nyt nationalt center for natur, klima og miljø med undervisningsfaciliteter for både børn og voksne i form af faste udstillinger, auditorier med forelæsninger (måske Folkeuniversitet) og biograf der viser film om vandmiljø, vild natur og naturoplevelser i Silkeborg kommune? Eller skal huset være rammen om en stor naturbørnehave?

Et er sikkert - skulpturen foran Vejlsøvej 25, som var en gave fra Silkeborg kommune til Danmarks Miljøundersøgelser da vi flyttede ind i 1991 (Stræbsomhed udført af Børge Jørgensen),- fortjener dristige planer for husets fremtidige brug. Alternativt kan Aarhus Universitet jo tage skulpturen med til Aarhus Campus, når vi flytter.

Indlæser debat