Bekymrede forældre, stressede pædagoger og flere børn i specialtilbud

Udgivet:19. september 2022, 11.40

Læsetid:3 minutter

Af Marie-Louise R. W. Hansen. Gøteborgvej 1 Silkeborg

BØRN Vi er rigtig mange forældre i denne kommune, som ser med bekymring og forundring på, hvordan der prioriteres på børneområdet fra kommunens side. Personalet i vores institutioner spæner rundt for at trøste, skifte ble, hjælpe de mindste ind i søvnen og meget, meget mere. De løber, fordi der bare ikke er voksne nok på stuerne til antallet af børn.

I august sendte jeg over 600 underskrifter til byrådet. 600 frustrerede borgere i Silkeborg Kommune, som ikke ønsker flere besparelser og forringelser af vores børns hverdag i daginstitutionerne.

Antallet af pædagoger i dagtilbud er det vigtigste for at vores børn kan få en god, sikker og udviklende hverdag. Det næstvigtigste må så være de fysiske rammer. Og her går vi også i den forkerte retning

Seneste opgørelse fra Danmarks Statistik fra 2020 viser muligvis at vores kommune næsten er i mål med minimumsnormeringer med seks børn per voksen i børnehaver og 3,2 (fremfor 3,0) børn per voksen i vuggestuer, men virkeligheden er en ganske anden.

I en institution i Gødvad kan der være op til 24 vuggestuebørn til fire eller fem voksne efter kl. 12. I bedste fald hedder normeringen så 4,8 børn per voksen og efter kl. 15 er der endnu færre voksne tilbage. Og forfærdede forældre i Buskelund kom tilbage fra sommerferie til en besked om at der om eftermiddagen, grundet besparelser, ville være to voksne til 14-15 børn i vuggestuen. Det er en normering på syv børn per voksen. Det ønsker vi ikke engang i børnehaven!

Antallet af pædagoger i dagtilbud er det vigtigste for at vores børn kan få en god, sikker og udviklende hverdag. Det næstvigtigste må så være de fysiske rammer. Og her går vi også i den forkerte retning.

En ny institution i Funder, med plads til over 200 børn, er blevet godkendt i august og i Funder/Lysbro har de allerede en institution med plads til 300 børn.

Den nye institution skal også have færre kvadratmeter per barn, hvilket svarer til det absolutte minimumskrav, som bygningsreglement tilskriver. Det kan kun handle om at spare. Spare på opførslen af bygninger, driften af samme og spare på antallet af pædagoger. Og det handler ikke om bedre normeringer.

Læs også
En pædagog stempler ud En pædagog stempler ud
Læs også:
En pædagog stempler ud

Forskningen viser, at når institutionerne har over 100 børn bliver der mindre nærvær, da ikke alle voksne kender alle børn, det giver flere konflikter og mindre mulighed for trivsel og udvikling.

Samtidig med beslutningen om opførslen af store institutioner med færre kvadratmeter skulle byrådet også godkende en udvidelse af specialskolen på Skægkærskolen på grund af »et væsentlig stigende og uventet større akut behov for specialundervisning«. Specialskolen er et tilbud for elever med blandt andet relationsforstyrrelser, sociale- og adfærdsmæssige problematikker og generelle indlæringsvanskeligheder.

Opsummering: Vi har ikke nok voksne til børnene i daginstitutionerne, institutionerne er store og bliver kun større, så børn og voksne har dårlig mulighed for at skabe trygge relationer og antallet af børn med sociale- og adfærdsmæssige problematikker stiger.

Borgmester, Helle Gade, dit valgkampsslogan var »velfærd først«. Det håber jeg også vi vil kunne se af budgettet for 2023.

Indlæser debat